Черното не е престъпление. Лозунгът бе издигнат от няколко души

...
Черното не е престъпление. Лозунгът бе издигнат от няколко души
Коментари Харесай

Черното не е престъпление. Какво става в САЩ?

" Черното не е закононарушение ". Лозунгът бе повдигнат от няколко души пред полицейското ръководство в Детройт. Впоследствие тълпата нараства до над 1000 протестиращи. Хората стартират да блокират пътни артерии, скандират и освиркват. И по този начин по свидетелства на The New York Times недоволството залива десетки други американски щати. Защото в основата му е похищението против цветнокож жител, което приключва със гибел.
Един човек е умрял в Детройт вследствие на пукотевица, открита от незнаен причинител. Това се случва на фона на митингите на възмутените от гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд след задържането му от полицията в Минеаполис. Според разкази на изданието The Detroit News неидентифициран към този момент причинител е разкрил пукотевица по навалица от автомобила си, вследствие на което умира 19-годишен юноша. Протестите в Детройт са ознаменувани и с арести на над 40 души. 

Houston, Texas. #BlackLivesMatter #GeorgeFloyd pic.twitter.com/WiyGldCwvN
— Andy Ngô (@MrAndyNgo) May 30, 2020

Масовите вълнения в редица градове на Съединени американски щати започнаха, откакто в интернет беше оповестено видео, което демонстрира ареста на Флойд на 25 май в Минеаполис по съмнение, че е платил с подправени банкноти в магазин. Заради напрежението в града бе натрапен полицейски час.
Междувременно и управляващите в Минеаполис започнаха да арестуват протестиращите, които се опълчиха на новоиздадената от полицията заповед в петък вечерта. На фона на това Пентагонът е подхванал рядка стъпка, като е наредил на армията да приведе няколко военно-полицейски подразделения в подготвеност за разполагане в Минеаполис. Информацията идва от нюйоркския клон на телевизионния канал NBC.

Riot police deployed at Detroit protest with arrests being made #GeorgeFloyd #GeorgeFloydprotest pic.twitter.com/KNEbDy13cb
— Nathaniel Abbott (@badanlol) May 30, 2020
Заповедите за подготвеност са дадени устно в петък, откакто президентът Доналд Тръмп изиска от министъра на защитата Марк Еспър разновидности по какъв начин военните да оказват помощ за потушаване на размириците в града.
Тръмп насочи настояването в границите на телефонно позвъняване от Овалния кабинет, в който, с изключение на Еспър, участваха още съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън и няколко други високопоставени лица. Президентът изиска от Еспър благоприятни условия за бързо разрастване на военните, в случай че митингите в Минеаполис излязат отвън надзор, съгласно един от високопоставените чиновници на Пентагона, поискал анонимност, отбелязва още организация " Фокус ".

" I want to express our Nation`s deepest condolences and most heartfelt sympathies to the family of George Floyd. " pic.twitter.com/eGRIJCiHUa
— The White House (@WhiteHouse) May 29, 2020
Междувременно Тръмп съобщи, че е разговарял със фамилията на Джордж Флойд. Това става откакто по-рано президентът бе подложен на критика поради коментара си в Twitter, в който окачестви протестиращите в Минеаполис против полицейското принуждение като „ бандити ” и предизвести, че „ щом стартират грабежи, ще стартира и пукотевица ”. В последния си изработен коментар по тематиката Тръмп съобщи, че поддържа мирните митинги, само че сподели също, че „ не може да допусне обстановката в Минеаполис да прерасне в безвластие, безредица и безпорядък ”.
Протестни акции, съпровождани от вълнения и конфликти с полицията, се организираха допълнително от 10 американски града.

Бившият президент Барак Обама съобщи, че гибелта на чернокожия мъж " не може да бъде естествена през 2020 година в Америка ". Ако желаеме нашите деца да израснат в нация, която живее съгласно най-висшите си идеали, можем и би трябвало да бъдем по-добри “, уточни Обама в изказване, представен от СNN. Обама разяснява още, че на-голямото задължение ще се падне на служителите на реда в Минесота, които би трябвало да подсигуряват, че гибелта на Флойд ще бъде в детайли разследвана, както „ и че в последна сметка справедливостта ще спечелва “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР