Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната програма във Военномедицинска

...
Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната програма във Военномедицинска
Коментари Харесай

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната стратегия във Военномедицинска академия (ВМА) бе осъществена в събота (20 април).

 Чернодробна трансплантация №100 Снимка: ВМА

Донорът и реципиентът са мъже – надлежно на 59 и на 49 години.

Ръководител на трансплантационния екип е проф. Никола Владов, както и през 2007 година, когато е осъществена първата такава намеса в лечебното заведение. Рамо до рамо с него са и двама от най-изявените му възпитаници – проф. Ивелин Такоров и доцент Васил Михайлов. Първият бе и началник на екипа, който по-рано в съботния ден прави експлантацията в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов ”, където е осъществена донорската обстановка.

 Мъж в мозъчна гибел избави живота на трима непознати България 2 мин. Мъж в мозъчна гибел избави живота на трима непознати  2024 година стартира с една сърдечна и две бъбречни трансплантации България 2 мин. 2024 година стартира с една сърдечна и две бъбречни трансплантации  Две чернодробни трансплантации във ВМА за 24 часа България 2 мин. Две чернодробни трансплантации във ВМА за 24 часа  Мъж в мозъчна гибел избави живота на трима непознати България 2 мин. Мъж в мозъчна гибел избави живота на трима непознати  2024 година стартира с една сърдечна и две бъбречни трансплантации България 2 мин. 2024 година стартира с една сърдечна и две бъбречни трансплантации  Две чернодробни трансплантации във ВМА за 24 часа България 2 мин. Две чернодробни трансплантации във ВМА за 24 часа

„ Самата трансплантация продължи общоприетоо – към шест часа “, споделя проф. Владов. И с усмивка си спомня, че първоначално това време е било двойно повече.

На фона на международния опит – 100 трансплантации са малко . Но за стандартите на нашата страна считам, че е огромен триумф. Защото го постигнахме сами – бяхме на редица образования в чужбина, а когато настъпи моментът, се справихме сами – без непозната помощ “, описа още проф. Владов.

Той напомни, че първата трансплантация във ВМА е направена със настоящия шеф на болничното заведение генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и с доктор Сергей Сергеев, а началник на анестезиологичния екип тогава е бил проф. Евелина Одисеева.

„ През годините ВМА влага в развиването на своите фрагменти и сега имаме няколко трансплантационни екипа, които са взаимнозаменяеми и можем да се отзовем във всеки един миг. Много пъти донорските обстановки „ ни заварват ” отвън София, както и в настоящия случай – огромна част от екипа се беше пръснал из страната , само че за часове бяха към този момент в операционната зала, добавя още проф. Никола Владов.

Той признава, че сега за него и сътрудниците му чернодробната трансплантация е рутинна активност. Не крие обаче, че стотната животоспасяваща намеса е била не по-малко прочувствена от първата.

„ Често чуваме за чудото на трансплантациите. Чудото, съгласно мен се крие в този голям екип, който изградихме през тези години, с поддръжката на всички управления на ВМА. Ние като институция постоянно сме подкрепяли всички начинания на Министерство на здравеопазването за развиване на донорството и трансплантациите и ще продължим да го вършим и отсега нататък, тъй като сме се посветили на задачата „ Да! За Живот “. Резултатите от избавените ориси са много обнадеждаващи и забележими “, сподели още той.

Хирургът призна, че възприятието, което е изпитал тази заран , когато отишъл в реанимацията при последния трансплантиран пациент, е същото както и при първия случай – възприятие на изпълнен дълг.

„ Пациентът се намира в положително общо положение, контактен и съответен. Предстои след дни да бъде изместен в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, където ще продължи възобновяване му “, сподели още проф. Никола Владов.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донорите, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите. От там благодарят и на ИА „ Медицински контрол “ и на сътрудниците си от УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов ” за съвършената организация при реализиране на експлантационния развой.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР