Черният бор, тисът и дъбът са сред дърветата, които пречистват

...
Черният бор, тисът и дъбът са сред дърветата, които пречистват
Коментари Харесай

Кои дървета пречистват въздуха най-добре

Черният бор, тисът и дъбът са измежду дърветата, които пречистват най-ефикасно въздуха от замърсяване, дължащо се на автомобилни газове, заяви " Дейли мейл ". Ботаници от университета на Съри са анализирали научната литература за въздействието на зелената инфраструктура за филтриране на въздуха. Резултатите им демонстрират, че някои растения по-добре отклоняват и разсейват вълните от отровен въздух, а други напряко улавят нездравословните химикали.

Ботаниците са разпознали 12 " основни " черти за 61 дървесни типа, които дефинират успеваемостта им да пречистват въздуха. Сред тях са дребни, гъсти листа и нескончаем интервал с листа. От значение е също повърхността им - дали са гладки, грапави или мъхести.

Две от чертите обаче утежняват качеството на въздуха. Това е отделяният от тополите да вземем за пример полен, пораждащ сенна хрема, и изпусканите биогенни летливи органични съединения, които при съществуване на азотни окиси от трафика и слънчевата светлина могат да произведат озон, също считан за замърсител.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР