Черна гора трябва да бъде ангажирана с европейската перспектива на

...
Черна гора трябва да бъде ангажирана с европейската перспектива на
Коментари Харесай

ЕС: Черна гора трябва да остане ангажирана с перспективата на Босна като обединена страна

Черна гора би трябвало да бъде ангажирана с европейската вероятност на Босна и Херцеговина като единна, обединена и суверенна страна, сподели представителят на Европейската комисия за външните работи и въпросите на сигурността Петер Стано пред черногорския вестник „ Побиеда “.

Изявлението на Стано бе отговор на въпрос на вестника по отношение на поздрава, насочен от ръководителя на черногорският парламент Андрия Мандич във връзка противоречивия държавен празник на босненската Република Сръбска. 

„ Регионалното съдействие и добросъседските връзки са същинска част от напредъка по пътя към европейска интеграция. Трябва да се заобикалят дейности и изказвания, които въздействат отрицателно на добросъседските връзки и способстват към политическото разделяне. Очакваме, че интернационалните сътрудници, в това число и Черна гора, ще бъдат еднообразно ангажирани с европейската вероятност на Босна и Херцеговина като единна, обединена и суверенна страна “, съобщи Стано.

С решение на Конституционния съд от 2015 година Босна и Херцеговина дефинира честването на Деня на Република Сръбска на 9 януари като противоконституционно, защото директно опонира на конституциите както на Босна и Херцеговина, по този начин и на самата Република Сръбска. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик подцени през вчерашния ден възбраната на босненския парламентарен съд за честване на Деня на Република Сръбска. Той е изправен и пред наказания от страна на Съединени американски щати и Англия поради апелите си за обособяване на сръбската съставка от Босна.

„ Европейски Съюз постоянно е изтъквал, че е належащо да се резервира суверенитетът, териториалната целокупност, конституционният ред и интернационалната визия на Босна и Херцеговина. Всяко деяние против тези правила ще докара до съществени последствия. Сега и Европейски Съюз приканва всички политически фигури в страната, изключително тези в Република Сръбска, да се въздържат от провокативна изразителност или дейности, които слагат под въпрос суверенитета, териториалната целокупност и единността на страната “, уточни Стано.

Той добави, че подобен вид дейности ще доведат до съществени последствия.

„ Съществува опция да се подхващат политически ограничения, както и стопански и финансови или рестриктивни ограничения “, означи Стано, осведоми Българска телеграфна агенция.

Босна и Херцеговина е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация. 


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР