Челен опит: билетче в рейса срещу пластмасови бутилки Цената на

...
Челен опит: билетче в рейса срещу пластмасови бутилки Цената на
Коментари Харесай

За вторични суровини: Изкупуват пластмасата като желязото

Челен опит: билетче в автобуса против пластмасови бутилки

Цената на битовата пластмаса гони тази на желязото, демонстрира изследване на " Марица ". Отпадъците от пластмасови столове, маси, остарели легени и бидони се изкупуват по 0,25 лева за кг, а тънкото желязо върви по 0,28 лева Белият найлон също държи относително висока цена, близка до тази на тънкото желязо, като се изкупува по 0,20 лева

Широкото нахлуване на пластмасата в бита и все по-честата й приложимост в всекидневието е трансформирало този боклук в един от най-скъпите. От няколко години пластмасата се утвърждава като новото желязо, настояват изкупвачите. Ако до неотдавна главно се карало остаряло желязо, в последно време неметалният боклук ставал все по-ценен.

Причините са главно в цените на суровината, само че имало и субективни - като измененията в законодателството. От няколко години са в действие строги условия към площадките за скрап. За да отговорят на тях, притежателите им са принудени да влагат доста средства, като едно от тях е слагането на камери, а и изместването им в индустриалните зони. Затова дружно с метала те избират да събират и пластмасови боклуци, хартия и стъкло. Така от няколко години пластмасата се трансформира в шлагер измежду събирачите на боклуци.

Според изкупвачите това е главно прехранване най-вече за клошарите и ромите. Печалбата за тях не е по никакъв начин бърза и се изисква много труд, с цел да получиш стотачка. Според хора от сектора 100 кг се събирали за към 20-25 дни. Ако съумеят да вземат най-високата цена, събирачите изкарвали към 100 лева за 3-4 седмици.

Все повече пластмасови боклуци обаче носели в пунктовете и безработни. Не са малко и случаите на пловдивчани, които са живели в чужбина, събирали са там разделно отпадъка и този принцип ползват и у нас. Други пък го вършат случайно - при разчистване на изби, гаражи и дома си.

Населението на света купува един милион пластмасови бутилки всяка минута, разкриват статистически данни, оповестени от The Guardian. Това прави 500 милиарда бутилки годишно!

До 2020 година над 60% от пластмасовите боклуци може да се рециклират, демонстрира изследване на Европейската асоциация на рециклаторите на пластмаси. Най-голям дял - 62%, от този тип отпадък " се създава " от опаковъчния бранш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР