Чехия и Словакия, които са подложени на огромен натиск от

...
Чехия и Словакия, които са подложени на огромен натиск от
Коментари Харесай

Чехия и Словакия ще получат още 100 000 дози на Пфайзер

Чехия и Словакия, които са подложени на голям напън от пандемията от ковид, ще получат по спомагателни 100 000 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех от своите сътрудници в Европейски Съюз, съобщи ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

Двете страни са измежду най-засегнатите от пандемията в света, а лечебните заведения им са претъпкани и страдат от липса на личен състав. Чешката република е получила също предложение за заем от 100 000 дози ваксина от Франция и за по-малки количества от Израел и някои немски провинции. Съседна Австрия също разгласи, че ще получи спомагателни ваксини от Европейски Съюз, защото се бори със мощно заразния южноафрикански вид на ковид. Същевременно Ройтерс оповестява, че Чехия е поискала доставка на създаваната от китайската компания Синофарм ваксина.

Президентът на Чехия Милош Земан, който от дълго време лобира за по-близки връзки с Китай и Русия, е изискал от китайския си сътрудник Си Цзинпин доставка на имунизацията на Синофарм. Президентът на Чехия е работил по искане на премиера Андрей Бабиш, посочи представител на Земан. Говорител на Бабиш обаче сподели за Ройтерс, че няма информация за сходно нещо. В четирипартийната ръководеща коалиция в Словакия пък настана ужас, откакто се разбра, че министър председателят Игор Матович е заобиколил сътрудниците си и е поръчал доставка на съветската ваксина " Спутник V ", оповестява Ройтерс.

По-малкият съдружен сътрудник " За люди " (За хората) заплаши да напусне обединението, а партията " Свобода и взаимност " прикани за промени в кабинета, формиран след изборите преди една година. След прилежаща Унгария, Словакия стана втората страна от Европейския съюз, купила " Спутник V ". Руската ваксина против COVID-19 не е утвърдена от Европейската организация по медикаментите. Първата пратка от 200 000 дози от общо два милиона, закупени от Словакия, дойде на 1 март и бе посрещната персонално от премиера Игор Матович.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР