Чехия е в траур за жертвите на масовото убийство в

...
Чехия е в траур за жертвите на масовото убийство в
Коментари Харесай

Все още се изясняват мотивите на стрелеца от Прага

Чехия е в печал за жертвите на всеобщото ликвидиране в Карловия университет в Прага. 14 души бяха простреляни смъртоносно в четвъртък от студент, който откри огън във Факултета по изкуства. Ранените са 25, в това число 13 в тежко положение. Нападението е измежду най-смъртоносните, осъществени от самичък човек в Европа от началото на века.

По обяд Чехия потъна в минута безмълвие, националният байрак пред публичните здания беше спуснат на половина. Много предколедни мероприятия бяха анулирани, а публичната телевизия излъчи специфична стратегия, отдадена на националната покруса.



Президентът Петър Павел посети траурна работа в храма " Свети Вит " - една от многото в цяла Чехия. Нараства морето от запалени свещи и цветя на лобното място на жертвите на площад Ян Палах в центъра на Прага. Роднини, другари и сътрудници на починалите студенти и преподаватели споделят съболезнователни послания в обществените мрежи.

" Трябва да мислим за жертвите и по какъв начин да предотвратим такива нещастия. Това зависи от всеки от нас, освен от политиците или от защитата на университетите. Става дума и за отговорността на медиите и по какъв начин отглеждаме нашите деца и внуци. Днес, когато Чехия е в черно по Коледа, дано почерпим ентусиазъм и да намерим мощ за бъдещето ", сподели Милош Вистрчил - ръководител на Сената на Чехия.



Чешкият министър председател съобщи, че страната е шокирана от ужасяващия акт. Трудно е да се намерят думи за наказание на стореното и за болката и тъгата на нашето общество, се споделя в изказване на Петър Фиала.

" Чувствам се изцяло друго, тъй като изучавам в този факултет. Прекарах целия ден в постройката, където се случи всичко. Ще ми бъде мъчно да се върна там след Коледа и Нова година ", сподели Беата- жителка на Прага.

Полицията заяви, че 24-годишният причинител е бил легален собственик на цялостен боеприпас. Той умъртвил личния си татко в къща край Прага преди да тръгне към центъра на града в четвъртък.

Балистичният разбор свързва оръжие, намерено в дома на стрелеца и с убийството на млад мъж и неговата щерка на едвам 2 месеца. Те са били открити мъртви в гора край Прага на 15 декември. Полицията призна, че е издирвала виновника за първите убийства, само че не е стигнала до него в точния момент.



" Имах проблем с принтирането и чух неразбория горе. Ако нямаше проблем с принтера щях да се изправя пред протичащото се. Доста е плашещо да мисля за това в този момент ", разяснява Ван Инги - студентка от Китай.

Преди нещастието в университета стрелецът е изпратил самоубийствено текстово известие до собствен другар, който известил управляващите. Полицията е потърсила рисковия мъж на лекция от програмата му, само че той се оказал на друго място. От първите известия за пукотевица до гибелта на причинителя са минали 21 минути, показват управляващите.

Чехия има релативно демократично законодателство за владение на оръжие. При население малко под 11 милиона, над 300 хиляди души в страната са законни притежатели на към един милион оръжия. През предишното десетилетие обаче са регистрирани единствено две по-малки набези.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР