Чехия е изправена пред най-тежката суша за последните 500 години

...
Чехия е изправена пред най-тежката суша за последните 500 години
Коментари Харесай

Чехия е изправя пред най-тежката суша от пет века

Чехия е изправена пред най-тежката суша за последните 500 години и в някои общини източниците на вода ще пресъхнат, сподели министърът на околната среда Рихард Брабец, представен от Ройтерс.

"Очаква ни невиждан интервал на засуха, както по дълготрайност, по този начин и по влияние ", съобщи той, откакто учени изложиха данни, че

в Чехия следва суша, обусловена от наклонността на високи температури и малко превалявания от 2015 година насам.

На карта, показана от министерството на околната среда, проличава, че към средата на този месец едвам 0,1 на 100 от територията на страната е имала обикновено равнище на подпочвени води. А на 75,4 % от територията има извънредно засушаване.

"Малките реки ще пресъхнат, ще има десетки, може би стотици общини, на които ще би трябвало да се доставя вода с цистерни, тъй като техните водоизточници може да пресъхнат ", предвижда чешкият министър на околната среда.

Положението се утежнява и поради последствията от интензивното земеделие.

По времето на комунистическия режим е имало насилствена колективизация, при която синорите и другите граници сред нивите са били заличавани. Според специалисти това е понижило доста капацитета на почвата да задържа вода, отбелязва Ройтерс.

Чехия отслабва рестриктивните мерки
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР