ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата долина, накара инвеститорите да се

...
ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата долина, накара инвеститорите да се
Коментари Харесай

АФП: ChatGPT предизвика златна треска за AI в Силициевата долина

ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата котловина, накара вложителите да се втурнат да търсят идващото огромно нещо в региона на изкуствения разсъдък - технологията, която някои считат за начало на нова епоха в огромните технологии, съобщи Агенция Франс Прес.

Изкуственият разсъдък ( " AI " ) участва от ден на ден в всекидневието от десетилетия, само че стартирането на разговорливия робот на стартъпа OpenAI през ноември означи повратна точка във възприемането му от необятната общност и вложителите.

" Всеки път имаме платформи, които се появяват и водят до детонация от нови компании. Видяхме това с интернет и мобилните устройства, а AI може да бъде идната платформа ", споделя Шерназ Давер от основаната в Калифорния Khosla Ventures.

Генериращият изкуствен интелект, образец за който е ChatGPT, претърсва океани от данни, с цел да сътвори автентично наличие - изображение, стихотворение, есе от хиляда думи - за секунди и при елементарна поръчка.

След дискретното си стартиране в края на ноември ChatGPT се трансформира в едно от най-бързо разрастващите се приложения в историята и накара Microsoft и Гугъл да ускорят планове, които до момента бяха деликатно защитавани поради опасения, че технологията към момента не е подготвена за публиката.

" Само пет дни след стартирането на ChatGPT в продажба, един милион души го използваха - към 60 пъти по-бързо, в сравнение с Фейсбук беше належащо да доближи един милион консуматори ", споделя Уейн Ху, сътрудник в SignalFire, друга компания за рисков капитал..

" Изведнъж всички вложители започнаха да приказват за това по какъв начин ChatGPT може да отстрани милиони работни места за експерти, да унищожи промишлености за трилиони долари и да промени радикално метода, по който учим, консумираме и вземаме решения ", сподели той.

Експлозията на генеративния изкуствен интелект идва в другояче тъмен миг за софтуерния бранш, в който десетки хиляди съкращения се популяризират в най-големите компании в света, както и в по-малките, които се борят за оцеляване.

" Докато други категории се сблъскват със стесняване на оценките и набирането на капитал, фирмите с генеративен AI не се ", споделя Дейвър.

Ху сподели, че пазарните оценки на фирмите за генериращ изкуствен интелект са били извънредно високи, до момента в който при всички останали са се свили.

" Трудно е да се оправим "

OpenAI, основателят на ChatGPT, е оценен от Microsoft на близо 30 милиарда $, макар че към момента харчи пари с висока скорост, сподели той.

Предприемачите, профилирани в генеративен AI, споделят, че към този момент не е належащо да крещят за внимание, когато ловуват за пари, или да минават през детайлите на това, което се пробват да предложат.

" Това ни оказа помощ доста ", споделя Сара Наги, създател на Seek AI, стартъп, който разрешава на неспециалисти да извличат механически данни от база данни, употребявайки поръчки на всекидневен език.

" Преди ChatGPT... трябваше да изяснявам какво е генеративен AI и за какво е значим ", добави тя.

Сега апетитът за благоприятни условия, сходни на ChatGPT, е като че ли неограничен, и то освен от страна на вложителите.

" Търсенето от страна на клиентите се е нараснало доста ", споделя Наги. " Дори е мъчно да се оправим с него, тъй като към момента сме дребна компания. "

Предприемачът желае да разрасне екипа си и съгласно Дейвър, макар че наклонността е да се редуцират чиновници, " сега наемаме чиновници " в региона на генеративния AI.

През последните няколко седмици в новините попаднаха най-вече колосите, преди всичко Microsoft, сътрудник и вложител на OpenAI, последван от Гугъл, който се пробва да не изостава.

Но в тяхната сянка голям брой започващи предприятия също оферират хрумвания.

Други образци за скорошни кръгове на финансиране включват основаната в Калифорния компания Kognitos, която има за цел да автоматизира административните задания, и платформата за дизайнери Poly, която може да създава 3D графики или карти за секунди.

Освен нормалните рискови капиталисти, нащрек са и софтуерни колоси, като Гугъл, която преди малко влага 300 млн. $, с цел да придобие 10 % от новосъздадената компания Anthropic и нейния чатбот Claude.

Ху сподели, че " златната тресчица " на ChatGPT може да бъде невиждана и да се разшири надалеч оттатък генеративния изкуствен интелект, защото самата технология свежда до най-малко нуждата от компютърен програмист или дизайнер за осъществяване на концепциите.

" Сега към този момент не е належащо да получавате докторска степен по компютърни науки от Станфорд: всеки програмист може да построи нещо необикновено върху ChatGPT и други основополагащи модели за един уикенд. "

" Тази вълна на изкуствения разсъдък може да бъде по-голяма от мобилните устройства или облака и по-скоро от мащаба на нещо като индустриалната гражданска война, която промени хода на човешката история ", споделя Ху. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР