Chat GPT е ново поколение изкуствен интелект, което успя да

...
Chat GPT е ново поколение изкуствен интелект, което успя да
Коментари Харесай

Честата употреба на Chat GPT намалява способностите ни да мислим

Chat GPT е ново потомство изкуствен интелект, което съумя да завладее света през последната година, а към този момент и все по-интензивно навлиза и в образованието – до някъде в помощ, само че и в ущърб на студенти и преподаватели. Това разяснява в изявление за Дарик Петя Петрова, заместник-директор в Център за проучване и използване на нови осведомителни и информационни технологии в Икономически университет – Варна.

Тя е на мнение, че към момента не можем да приказваме, че Chat GPT се постанова като пиедестал и е в положение да промени методите на работа, а по-скоро служи като средство в помощ на индивида.

,,Сама по себе си технологията е създадена да се самообучава от информацията, която хората генерират в световното пространство и с цел да доближи стадий, в който да има силата да наложи такива промени, би трябвало да минат години‘‘. Ако задълбочено погледнем на технологията, ще се убедим, че даже сега тя е следена и има предел, с цел да не нанесе непредвидени последици върху обществото‘‘.

Бихме стигнали до стадий, в който дотолкоз ще е в помощ на човечеството, че няма да се губи време в това хората да вземат решение простички задания, а към този момент ще се стигне на по-високо равнище в решаването на екзистенциални въпроси. Няма да е нужно образованието да стартира от А-Б, тъй като за това ще служат технологиите в ранен етап на израстване. Фактите, че децата се оправят все по-добре с технологиите, приказват сами по себе си. Научаването на непознати езици от видеа, филми и игри и прочие Защо е нужно да се учим какъв брой е 1+1, откакто това е познание по дифолт?

Ако се употребява вярно - Chat GPT може да способства доста за личностното и професионално рационализиране на студентите. Не е изключено това предписание да е в действие и за преподавателите.

Наблюдава се все по-често потребление от страна на студенти на технологията. Ползите, които дава не са малко. Служи като личен помощник, който може да изясни материала. Особено потребен е в дисциплини по програмиране, когато може да изясни по какъв начин даден логаритъм работи или да даде образец за написването на по-оптимален код.

По отношение на писмените изложби и генериране на текст на разнообразни тематики изгодата е, че Chat GPT дава доста положително наличие, въз основата на което студентите могат да подобрят изразното си средство и да получат положителни практики.

Твърде честата приложимост на Chat GPTби довела до понижаване на интензитета на мислене от страна на студентите. Затова приложението му следва да бъде следено и да не се позволява безспорното му потребление.

По отношение на опасенията, че Chat GPT би заместил преподавателите, можем да отбележим, че това би било допустимо доста надалеч в бъдещето. Към момента технологията не е дотолкоз усъвършенствана и прецизна. Допуска не малко неточности и грешки. Съдържанието, което генерира, постоянно се нуждае от прецизиране. За да бъда по-ясна, мога да направя аналог с технологията Гугъл Преводач. Средството предлага добър превод на текст, само че не изцяло акуратен. Често се постанова човешка интервенция за промяна. Тук идва ролята на преподавателите. Хора, които имат дългогодишна експертиза, опит и прийом за работа със студентите, не мога да се заменят от монотонна машина, която не разполага с натурален разсъдък.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР