Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цената

...
Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цената
Коментари Харесай

Турция призова бизнесът да свали цените с 10%

Частният бранш в Турция се е съгласил да понижи цената на стоките с най-малко 10 %, съобщи министърът на финансите Берат Албайрак, представени от Reuters.

Съобщението не съумя да развълнува пазарите, като лирата едва поевтиня до 6,1484.

От началото на годината лирата поевтиня с близо 4 %, пращайки цените на всичко от храните до горивата в небесата и нарушавайки доверието в разрастващи се пазар. Разпродажбата бе поради големите задължения на турските компании в задгранична валута и терзанията, че президентът Реджеп Тайип Ердоган има прекомерно огромно въздействие върху централната банка.

" Борбата против инфлацията и за ценова непоклатимост не е битка, която може да бъде водена единствено от страната и институциите ", съобщи министърът на финансите. По-рано през днешния ден Bloomberg описа, че държавната машина е задействала и общинските служители на реда против повишението на цените.

 Ердоган бори инфлацията с служители на реда
Ердоган бори инфлацията с служители на реда

Общинска полиция обикаля магазините, търсейки сметка за нарасналите цени

Понижението на цените с 10% е непринудено, твърди министърът, и ще засегне стоките, които са част от ценовата кошница. Програмата включва и заледяване на цените на електрическата енергия до края на годината и ускорение на връщането на Данък добавена стойност.

Албайрак прикани турците да предпочетат стоките на фирмите, които понижат цените, " наказвайки " тези, които се опълчват на държавната инструкция. И разгласи парещ телефон за жители, на които те могат да се оплакват от " необикновени " скокове на цените.

В понеделник стана ясно, че Министерството на търговията е поискало от над 100 компании пояснения за нарастването на цените на стоките им.

Днес Международният валутен фонд понижи прогнозата си за растежа на турската стопанска система от 4 % до 0,4 % през 2019 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР