Частният сектор в Германия продължава да се възстановява от шока

...
Частният сектор в Германия продължава да се възстановява от шока
Коментари Харесай

Износът помага на бизнеса в Германия да се възстанови от кризата

Частният бранш в Германия продължава да се възвръща от шока от новия ковид, откакто задграничното търсене дава мощен подтик на насочените към експорт производители, които оказват помощ за компенсацията в слабостта на услугите, подвластни от вътрешния пазар. Това сочи отчет на Markit, представен от „ Ройтерс “.

Т. нар. Индекс на мениджърите по закупуване (Purchasing Manager’s Index – PMI), който следи секторите на производството и услугите, представляващи дружно повече от две трети от стопанската система, понижа до 53.7 пункта през септември по отношение на 54.4 през предходния месец. Това подценява прогнозата на анализаторите, които чакаха по-малък спад до 54.1.

Основното противодействие идва от бранша на услугите, където PMI понижа до 49.1. Същевременно производството се оказва по-устойчиво, отчитайки 56.6 пункта – най-високото си равнище от повече от две години насам.

Според икономиста от Markit Фил Смит данните от изследването демонстрират възходящото разграничение в трендовете сред производството и услугите. Производителите нямат терзания по отношение на възможни спомагателни ограничавания в страната или чужбина, а доверието към тях се е повишило до най-високото от повече от две години и половина.

Германското държавно управление чака стопанската система да се свие с 5.8% по-малко от предходната оценка от 6.3%, защото рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19, се оказа по-тежка от предстоящото.

От месец март насам Берлин вкара редица ограничения за избавяне и стимулиране на бизнеса, в това число 218 милиарда евро заеми, с цел да се форсира излизането на частния бранш от рецесията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР