Частните пенсионни фондове започнаха да топят загубите от кризата, отчетени

...
Частните пенсионни фондове започнаха да топят загубите от кризата, отчетени
Коментари Харесай

Втората пенсия отново набъбва

Частните пенсионни фондове започнаха да топят загубите от рецесията, регистрирани през първите девет месеца на 2022 година поради спадовете на финансовите пазари. За четвъртото тримесечие на годината всички те регистрират позитивна рентабилност, откакто преди този момент доходността беше негативна, демонстрират данни, с които " Телеграф “ разполага. За цялата година обаче доходността остава на минус, тъй като загубите към момента не са стопени в цялостен размер.

Данни

Към 30 декември универсалните пенсионни фондове регистрират негативна рентабилност сред минус 13,49% и минус 3,06%. В тях наложително се обезпечават всички лица, родени от 1960 година нататък.

През четвъртото тримесечие на годината отрицателната наклонност се пречупва. За интервала от октомври-декември 2022 година доходността е към този момент позитивна, като средноаритметичната е плюс 2,45%. Резултатите на обособените фондове са: ПОК " Доверие “ +3,73%; ПОК " Съгласие “ +3,05%; ПОК " ДСК-Родина “ +3,27%; ПОК " Алианц България “ +2,87%; ПОК " ОББ “ +2,66%; ПОК " ЦКБ-Сила “ +2,43%; ПОК " Бъдеще “ +1,52%; ПОК " Топлина “ +2,23% и Пенсионноосигурителен институт +0,25%.

Отрицателна рентабилност се получава нормално във времена на рецесии като международната финансова рецесия, Коронавирус рецесията и в този момент рецесията поради войната в Украйна, тъй като тогава финансовите пазари, на които фондовете влагат парите ни в акции и облигации, вървят надолу. Това обаче е единствено счетоводна оценка на активите към съответен миг. Инвестициите на пенсионните фондове са дълготрайни, което значи, че с възобновяване на пазарите стартира и възобновяване на доходността.

Осигурени

В универсалните фондове се обезпечават 3,9 милиона души, с цел да получат така наречен втора пенсия, когато се пенсионират. По последните данни на Комисията за финансов контрол междинната сума, която тези лица имат по партидите си, е малко под 4000 лв.. Всяка партида обаче е самостоятелна – допустимо е лице, което не се е осигурявало постоянно, да има единствено няколко десетки левове, а друго, което работи на висока заплата и се е осигурявало през целия интервал на съществуването на универсалните фондове, да има да вземем за пример 30 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР