Частните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват всички родени

...
Частните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват всички родени
Коментари Харесай

Задължават пенсионните фондове да гарантират минимална втора пенсия

Частните пенсионни фондове, в които наложително се обезпечават всички родени след 1959 година, ще би трябвало да подсигуряват на хората, че пенсиите ще бъдат изчислявани на база действително импортираните осигуровки. Ако върху тях има рентабилност, чак тогава ще се счита върху по-голяма сума. Това е планувано в промени на Кодекса за обществено обезпечаване, които бяха показани доскоро от обществения министър Бисер Петков, синдикатите и частните пенсионни фондове.

При пенсионирането си човек ще подписва пенсионен контракт с фонда, в който ще се дефинира методът на заплащане на пенсията и обезпеченият най-малък размер. Най-масовият вид се чака да бъде пожизнена втора пенсия. На нея право ще имат всички, чиято частна пенсия е над 20 % от минималната пенсия, която заплаща страната. Ако насъбраната партида демонстрира по-малка пенсия, тогава може да се подписа контракт за разсрочено заплащане за интервал от 5, 10 или 15 години, изясни министър Петков. При него месечната вноска може да е сред 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Хората с извънредно малко партиди, чийто общ размер не надвишава трикратния размер на минималната пенсия, пък ще могат да получават парите си едновременно.

Първите хора ще получат частните си пенсии през 2021 година за дамите и 2024 година за мъжете. Изчисления демонстрират, че в всеобщия случай при обезпечаване на междинни приходи партидите през 2021 година ще са незадоволителни за пожизнена пенсия, само че през 2024 година към този момент ще дават по-голяма пенсия от обезпечената, изясни още министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР