Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за

...
Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за
Коментари Харесай

Дерат по 6 бона за лечение на алкохолизъм

Частни клиники желаят по 3000 евро или 6000 лева за лекуване на алкохолизъм и наркотични зависимости. Такава е цената в едно от лечебните заведения край морето. В нея се калкулира едномесечна терапия, с включено фамилията на пациента, което да му оказва поддръжка в лекуването, откри инспекция на „ Монитор “.

Лечението може да бъде и по-евтино според от степента на алкохолната взаимозависимост, както и определената терапия, по преценка на лекаря.

В една от известните клиники пакетът за 7 дни, включващ изчистване на организма, слагане на имплант против пиенето, съвещания и наблюдаване, както и цялостен интернат, коства 900 евро. За двуседмичен престой цената е 1600 евро. За 28 дни се броят 3000 евро. Същата е цената и за 30 дни. Лекари разясниха, че цената зависи още от типа на препарата, който се вгради, компанията производител и периода на деяние.

В други клиники ориентировъчната сложна цена са хоспитализацията и лечението за три-пет дни е 1000-1400 лв..

В Държавната психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолни зависимости в столичния квартал „ Суходол “ престоят, всички процедури, психиатрична помощ и медикаментозно лекуване са безвъзмездни. Там обаче от близо 10 години не се ползва подкожно имплантиране на медикамент, който се избира от множеството подвластни. Той е на основата на веществото налтрексон и се популяризира като ефикасен за дълготрайно лекуване, по-голямата част от което ще мине отвън клиниката. Във тип на имплант веществото работи последователно. Когато е в човешкото тяло, при използването на опиати или алкохол то блокира наркотическите аналгетици. В резултат опиоидите не оказват присъщото си влияние. Така приемът на алкохол и опиати става неправилен, защото човек не усеща резултата от тях.

Много по-евтино за „ лекуване “ взимат баячки и екстрасенси. За повреждане на магия за пристрастяване към пиячката те желаят сред 1000 и 2000 лв., като заковават цената на око съгласно благосъстоянието на индивида и неговите близки.

„ В международен аспект е признато, че 7 години без алкохол след лечението значат цялостно изцеление от зависимостта “, сподели доцент Соня Тотева – до наскоро шеф на Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолни зависимости.

Оказва се обаче, че без значение от необятно рекламираните лечения, не е ясно какъв брой ефикасни са те.

„ Проучване на успеваемостта на лекуването на алкохолизма в България не се прави и скоро няма да се прави, безапелационен беше пред „ Монитор “ доктор Александър Канчелов, психиатър и един от водещите експерт в лекуването на тази взаимозависимост, и притежател на профилирана клиника. - Такова изследване е належащо и би трябвало да бъде част от национална политика и Национална тактика срещу алкохолните зависимости. Към момента такава няма, няма и податки, че някой има желание да създаде “, добави доктор Канчелов.

По думите му българската страна е абдикирала от този проблем, а здравните управляващи се държат по този начин, като че ли не съществува. В поддръжка на думите си той уточни обстоятелството, че от близо четири години няма и народен съветник по алкохолни и наркозависимости. Такава до 2015 година беше проф. Соня Тотева. Д-р Александър Канчелов дефинира казуса пиянство като по-голям от този, обвързван с приемането на опиати.

„ Той е 10 пъти по-голям, в сравнение с този с наркозависимите, сподели той. Обикновено един пиещ визира с държанието си осем други – сътрудници, фамилията, познати “, добави експертът.

Независимо че не е правено национално изследване за хората, подвластни от алкохола в България, приема се, че е от 3,5 до 5 %. По данни от 2014 година, събирани по отношение на план към тази дата у нас алкохолно подвластните са били близо 500 000 души. Д-р Канчелов обаче е безапелационен, че тежко пристрастените са към 350 000. Лекарската му процедура демонстрира, че съотношението им към наркозависимите е 10:1.

Оказва се, че в страната няма и задоволително психиатри – специализирали в региона на лекуването на зависимости. По думите на доцент Тотева все още у нас тези експерти са към десетина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР