Частната B&N Bank е поредната банка, която се обръща за

...
Частната B&N Bank е поредната банка, която се обръща за
Коментари Харесай

Русия е на път да спаси от фалит една от най-големите частни банки

Частната B&N Bank е следващата банка, която се обръща за помощ от Руската централна банка.

Още по тематиката
Руската ВТБ ще измести централата си за Европа от Лондон

Мениджмънтът чака Brexit да сътвори компликации за банката
11 окт 2016
Очаква се Руската централна банка да понижи главния лихвен %
12 сеп 2016

Руската централна банка евентуално ще стартира процедура по избавяне от банкрут на една от най-големите банки в страната B&N Bank, написа Financial Times. Ако тя бъде оповестена в неплатежоспособност, това ще бъде втори сходен случай в Руската федерация за последните три седмици.

Банките в Русия

Собственик на банката, която е 12-а по мярка на активи в страната, е съветският олигарх Михаил Гуцериев посредством финансовата група Safmar. От централната банка оповестиха, че Гуцериев се е обърнал към тях преди няколко дни за поддръжка. В публично изказване от банката уведомиха, че напълно скоро ще вземат решение по отношение на молбата му. Преди три седмици сходна орис сполетя и една от най-големите съветски частни банки " Откритие ". Тогава централната банка в Русия се възползва от признатия закон от Държавната дума през май, който ѝ разрешава да поема надзор над банки пред банкрут посредством основания за задачата профилиран фонд. Тя купи 75% от " Откритие ", която е измежду 10-те " най-важни банки в Русия ". Досега никоя друга банка от тази група не е изпадала в сходно положение. От централната банка оповестиха, че ще употребяват държавни фондове, с цел да се трансфорат в " главен вложител ". Като прецизираха, че нито един клиент няма да пострада при избавителната процедура.

Акционерите в " Откритие " са създателят на банката Вадим Беляев, петролната компания Lukoil, държавната банка VTB, както и олигарсите Александър Несис и Александър Мамут, които си сътрудничат с държавните регулатори. Според Александър Димитриев от банката точно акционерите са поискали помощ от централната банка. Олег Тинкоф от конкурентната Tinkoff Bank изрази мнение, че съветските данъкоплатци ще платят за вредите, които са нанесени от упоритостите на Беляев. Тинкоф добави, че най-вероятно никой няма да поеме отговорност за банкрута.

Кой е Михаил Гуцериев

Михаил Гуцериев е притежател на фирмите Russneft, NK Neftisa, OAO Russian Coal, ZAO Mospromstroy и английската GCM Global Energy, която генерира годишни доходи на стойност 1 милиарда $. От началото на 90-те години Гуцериев се занимава интензивно с политика. През 1995 година е определен за народен представител и ръководител на Държавната дума. През 2012 година милиардерът насочва вниманието си и към медиите в Русия. Досега той е придобил 7 радиа. Според изследване на Forbes през 2016 година благосъстоянието на предприемача е възлизало на 6.2 милиарда $, до момента в който през 2015 година то е било 2.4 милиарда $. Най-големият му наследник Чингис Гуцериев умира при съмнителни условия едвам на 22 години през 2007 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР