Частица от мощите на Свети Лука, архиепископ Симферополски и Кримски

...
Частица от мощите на Свети Лука, архиепископ Симферополски и Кримски
Коментари Харесай

Варна посреща мощите на Свети Лука, покровител на хирургията


Частица от мощите на Свети Лука, архиепископ Симферополски и Кримски ще бъдат посрещнати от 24 до 26 август във Варна. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като насочи покана към преподаватели и студенти от Медицински университет – Варна да употребяват тази рядка опция и да се поклонят пред светеца. Св. Лука е прочут в православния свят като Светителя – хирург. Мощите ще бъдат оставени за поклонение на православните християни в Митрополитския катедрален храм „ Успение Богородично “ във Варна.
Мощите ще бъдат посрещнати в 18.00 ч. на 24 август, сряда с отслужване на тържествена Вечерня. На 25 август, четвъртък от 9.00 ч. ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия от Техни Високопреосвещенства Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим. Светите мощи ще останат за поклонение  и на 26 август, петък.
Свети Лука Кримски и Симферополски е настойник на цялата здравна просвета и обвързваните с нея естествени науки, в най-голяма степен хирургията. Молитвата пред иконата на свети Лука Кримски и Симферополски оказва помощ на лекарите преди тежки интервенции, както и на болните, на които следва хирургическа интервенция. Молитвата пред светеца оказва помощ и при разнообразни житейски случаи.
От Варненската и Великопреславска митрополия  канят представителите на  научната лекарска общественост от Медицински университет да се поклонят пред светинята.
Валентин Феликсович Войно-Ясенецки е роден на 23 април 1877 година в Керч, Кримски полуостров. Баща му бил католик, а майката православна. Наследник на обеднял, само че благороден дворянски жанр. През 1889 година фамилията се реалокира в Киев, където Валентин приключил гимназия и художествено учебно заведение. През 1898 година Валентин Феликсович постъпва в медицинския факултет на Киевския университет. Завършва с цялостно отличие и постъпва на работа в киевската болница на „ Червения кръст ”.
През 1904 година Валентин се дами за здравната сестра Анна Василевна Ланска. Малко по-късно отпътува на Изток като боен доктор в Руско-японската война. Там прави голям брой хирургически интервенции и натрупва забележителен опит. След завръщането си от фронта стартира работа в разнообразни провинциални лечебни заведения в Северна Русия.
През 1908 година семейство Войно-Ясенецки се открива в Москва, където бъдещият светител стартира работа върху докторска дисертация, отдадена на районната упойка. Следващите няколко години Валентин Войно-Ясенецки работи из разнообразни провинциални лечебни заведения.
През 1916 година излиза от щемпел първата му книга, а малко по-късно стартира работа върху своя главен теоретичен труд „ Очерци по гнойна хирургия ”. В края на 1919 година дамата на лекаря безсребреник умряла, оставяйки му четири деца. Междувременно вярата му в Бога крепнела, станал просветител в някои ташкентски храмове. През 1921, на празника Сретение Господне, бъдещият епископ бил ръкоположен за духовник. В храма и пред операционната маса той ходел с расо и нагръден кръст. 
През 1934 година излиза фундаменталният теоретичен труд на св. Лука „ Очерци по гнойна хирургия ”, който получава международна популярност. През 1937 година св. Лука Войно-Ясенецки е задържан за трети път. В обвиняването се показва, че създавал „ контрареволюционна църковно-монашеска организация ”. Делото приключва през 1940 година с присъда от четири години изгнание в Красноярск. В началото на Отечествената война св. Лука самичък предлага на руската власт да бъде изпратен на фронта или в тила с цел да оказва помощ на ранените. През 1942 година е избран за архиепископ на Красноярск. Малко по малко владиката възстановил изцяло заличавания църковен живот в красноярския край. 
През 1946 година на името на Валентин Феликсович Войно-Ясенецки е присъдена Сталинска награда в размер от 200 хиляди рубли, огромна част от които той подарява на детски домове. 
През 1955 година светителят губи изцяло зрението си. През 1957 година диктува своята автобиография „ Аз възлюбих страданието... ”. Както и преди интензивно продължавал да проповядва.
Св. Лука Войно-Ясенецки се показал в Господа на 84 години на 11 юни 1961 година в деня на Всички светии, просияли на съветска земя. 
След канонизацията му през 1995 година мощите му са пренесени в Свето-Троицкия събор в Симферопол.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР