Частично изменение на действащия План за управление на Природен парк

...
Частично изменение на действащия План за управление на Природен парк
Коментари Харесай

Три министерства и Столична община решават проблемите на Витоша

Частично изменение на настоящия План за ръководство на Природен парк „ Витоша “ – върху този вид взеха решение да работят представителите на няколко министерства и Столичната община след среща при кмета на София Йорданка Фандъкова.

На срещата по тематиката Витоша и развиването на туризма в планината, провела се през днешния ден следобяд, присъсваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на околната среда и водите Нено Димов, Атанас Кацарчев, шеф на кабинета на земеделския министър Румен Порожанов, вицепремиерът Валери Симеонов и шефът на Дирекцията на Политическа партия „ Витоша “ Снежана Петрова. Домакин бе Йорданка Фандъкова.

Резултатите от диалога заключи Красен Кралев, който приказва пред „Труд“ на излизане от постройката на „ Московска “ 33. Той изясни, че ще се образува междуведомствена работна група, в която ще влизат Столичната община, Министерството на земеделието и горите, Министерството на младежта и спорта, Министерствовто на туризма.

„ Ще предизвикваме с писмо работна група сред ведомствата, които имат отношение към проблема. Евентуално ще търсим промени в Плана за ръководство на Природен парк „ Витоша “, с цел да може да се построяват и реконструират тези уреди, които не са в редовност в границите на в този момент съществуващите им трасета. Министерството на спорта има ангажимент към „ Заека “. Получил съм задача от Министерския съвет този влек да бъде възобновен. Конкретно сме поръчали техническа експертиза, с цел да получим изясненост дали се постанова да се местят стъпките, какви фундаменти би трябвало да се вършат и тогава към този момент ще можем по-конкретно да кажем. Така или другояче започваме работа, още до края на тази седмица ще се опитаме да образуваме междуведмствената работна група “, изясни Кралев.

На въпрос на „ Труд “ защо изменение става въпрос, министър Кралев изясни, че засяга в този момент настоящият План за ръководство.

„ По този път сме тръгнали, новият проект не сме коментирали. Изменението на настоящия проект може да позволи проблема със оборудванията и възможната им замяна с по-адекватни “, сподели още министърът.

Кралев уточни като образец обстановката с влека „ Заека “, чиято станция преди няколко години бе ремонтирана, а в края на минлата година министър председателят Бойко Борисов подреди оборудването да бъде възобновено изцяло. Според Кралев може да се наложи да се сменят и фундаментите (стъпките – б.а.) на стълбовете, само че при настоящия План това е невероятно.

„ Затова сега съм упълномощил техническа експертиза, дали се постанова промяна на фундаментите. Ако се постанова, тогава при в този момент настоящият План за ръководство няма да е допустима тази промяна. Относно срещата – работим по казуса и виждаме големия публичен интерес. Така че дано софиянци бъдат спокойни – заели сме се с проблема и нека намерим вярното решение “, добави Красен Кралев.

Проблемът

Както „ Труд “ написа от няколко години, възраждането на туризма на Витоша минава през приемането на новия План за ръководство, който още е на фаза разработване. В момента настоящият проект е рестриктивен и не разрешава никакви вложения в ски зона „ Алеко “, като прави невъзможна даже подмяната на амортизираните и рискови лифтове.

Отделно сегашният проект опонира и на текстове от Закона за горите и Закона за устройство на територията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР