Частично бедствено положение обявиха в Бургаска област заради пропаднала част

...
Частично бедствено положение обявиха в Бургаска област заради пропаднала част
Коментари Харесай

Цяла област у нас е изправена пред водна криза

Частично бедствено състояние оповестиха в Бургаска област поради пропаднала част от пречиствателната станция на язовир Ясна поляна. Водоемът зарежда с питейна вода съвсем цялото Южно Черноморие. Заради повредата има заплаха общините Бургас, Царево, Созопол и Приморско да останат на воден режим.

Съоръжението, строено преди 50 година, има потребност от незабавен ремонт.
-->
" Пропаднала е структурата. Една клетка пропадна лятото, на 6 декември, на празника на Бургас, пропаднаха още 2 кафези и половина. Намаля от ден на ден потенциалът, с който можем да работим. Проблемът е, че не можем да осъществим потенциала на пречиствателната станция за лятото и би трябвало да се направи дублаж ", изясни инж. Ганчо Тенев, шеф на ВиК-Бургас.

За да се създадат нови филтри и помпена станция са нужни 15 млн. лв.., които Министерски съвет би трябвало да обезпечи. В същото време терзанията на туристическия отрасъл за идна водна рецесия са огромни.

" Вече започнахме да имаме позвънявания от наши сътрудници, с които работим в чужбина. Вие представяте ли си три дни през лятото без чиста вода в един град като Приморско, Созопол или Царево. Това значи завършек на всичко, което развиваме ", сподели Здравко Василев, хотелиер.

" Има стотици хиляди туристи, които идвайки тук, разрешават да се развива бизнес, само че отвън това, какво би станало с жителите на тези общини към сегашния миг, в случай че се прекъсне подаването на качествена питейна вода ", попита доктор Димитър Геманов, кмет на община Приморско.

Разпреден е и разбор за качеството на питейната вода.

" За да сме спокойни и сигурни, че хората пият вода, която дава отговор на стандартите, тъй като е допустимо заради тези недостатъци на оборудването да има проблеми с качеството на водата ", сподели проф. Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас.

Местните поданици, които се зареждат от язовира, не са подготвени за воден режим. Подготвя се и митинг за началото на идната седмица.

Източник: БНТ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР