Частични обяснения даде Атанас Радев, който е един от тримата

...
Частични обяснения даде Атанас Радев, който е един от тримата
Коментари Харесай

Един от циганите, пребили зверски баба в Белозем: Невинни сме, много ни биха! Натикаха ми пистолет в устата

Частични пояснения даде Атанас Радев, който е един от тримата роми, които ограбиха и пребиха стара жена в Белозем. Мъжът бе безапелационен пред магистратите, че е почтен, както и че е жертва на полицейско принуждение. Припомняме, че делото против Радев, Тодор Велиев и Ангел Василев продължава в Окръжен съд. Днес бяха разпитани още очевидци в процеса, заяви trafficnews.bg.

Поводът за изразеното предпочитание у Атанас да дава пояснение бе прочитането и дискутирането на полиграфското проучване. Според правосъдно психическата експертиза, Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев са съпричастни към нападението и обира над Атанаска.

„ Експертите споделят, че сме ние. Не е правилно, лъжат. Преди детектора доста ни биха. Бях доста изплашен когато ме тестваха. Полицаите ми навряха револвер в устата, допряха го до челото ми. После и тези двама / визирайки престъпните психолози, изготвили експертизата/ ни удряха, биха и заплашиха с револвер. Бях се изпуснал в гащите, по този начин седях през целия ден. После отново имаше пердах. Трябваше да призная. Аз до последно отричах и боят продължаваше. Не желаех детектор, само че ме накараха. Не съм подписвал декларация за съгласие”, съобщи в залата Радев.

Коренно противоположни бяха разясненията на двете движимости лица. Това са едни от водещите в България престъпни психолози – Тодор Тодоров и Чавдар Ковачки.

„ Два дни работехме в Пловдив. Пръв тествахме Ангел Василев. Той е елементарно отзивчив и съдействаше. На теста излезе, че лъже дали е съпричастен към действието. След това по време на беседата призна всичко, както и кой каква роля е имал. Изследваме 5 индивида. Освен тримата подсъдими на детектора се подложиха още двама обвинени – Момчил и Рангел. Рангел не излъга, само че Момчил да. Тогава на беседата той сподели, че не е отговорен, само че знае кой е бил. Така стигнахме до тримата”, описа психологът Тодор Тодоров.

По време на проучването са били задавани по 4 въпроса на всеки един. Те са били ориентирани към нападението, като за всеки са били самостоятелни по отношение на ролята им закононарушението. Всеки обаче е бил питан дали е взел участие в обира - „ Ти ли си един от хората, обрали баба Атанаска”.

„ От изследвани пет индивида и тримата са безапелационни участници. Те са излъгали на този въпрос. Тодор бе запитан дали той е заплашил Атанаска с нож. Същия не бе отзивчив, не съдействаше и не искаше да дава отговор. Всичките лица минаха подготовка за теста. Снехме им анамнеза за болести, имаше пред тест диалог, бяха в положително физическо и психическо здраве. Тъй като са необразовани, ние им прочетохме правата, както и декларациите. Имената им ги написахме пред тях и те се разписаха, че са съгласни на тест. Никой от тях не е бил насилван”, описа още Тодоров. В своето умозаключение той и сътрудника му Ковачки са били безапелационни, че в огромна степен на възможност Атанас Радев, Тодор Велиев и Ангел Василев са създателите на нападението. Велиев е заплашил Атанаска с нож, Радев е отмъкнал парите, а Ангел е откъртил бойлера.

За следващо съвещание баба Атанаска не се яви в залата. Тя е последният очевидец, който би трябвало да се разпита в процеса. Жената обаче е мъчно преносима, съвсем глуха и има сърдечно заболяване. Представена бе здравна документи, която извинява 87-годишената Атанаска от наличие. Заради неявяването ѝ в залата, съдът назначи сложна съдебномедицинска и психична експертиза на Атанаска, с оглед да се реши по какъв начин да бъде извършен разпитът ѝ съгласно здравословното ѝ положение.

След разпитите на движимостите лица, отбраната на двама от нападателите Тодор Велиев и Ангел Василев желаеха изменение на ограниченията им за неотклонение от „ задържане под стража” в по-лека.

„ Пробация – мромация, нещо такова искам”, бяха единствените думи на Велиев.

В последна сметка съдът поряза мераците на двамата мъже и ги върна назад в ареста. Делото бе отсрочено и планувано за нова дата. Атанас Радев, Тодор Велиев и Ангел Василев още веднъж ще се изправят пред съда при започване на февруари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР