Частен съдебен изпълнител днес е продал сграда заради дълг на

...
Частен съдебен изпълнител днес е продал сграда заради дълг на
Коментари Харесай

ЧСИ продаде сграда на община Смолян за половин милион

Частен правосъден реализатор през днешния ден е продал постройка поради дълг на община Смолян за половин милион лв.. Става въпрос за част от Младежкия дом, в която се обитава чартърен Обединена българска банка (ОББ) на новия център.
На 17-ти май се е състояла обществената обмен на две емблематични за Смолян здания – Журналиста и Младежкия дом.
Сградата на клуб „ Журналист “, където в предишното се е помещавал Градският съвет, е разграничена на два обекта. Единият е за 238 320 лева, а другият - за 478 864 лева
За постройката на остарелия център оферта не е била подадена.
За частта от Младежкия дом е постъпило предложение за 503 000 лв..
„ Купувач е кърджалийската компания „ Е и М “ ООД на двама братя “, заяви зам.-кметът на Смолян по финансовите въпроси Венера Аръчкова.
Продажбите от ЧСИ се правят поради дълг на общината към консорциум „ Светлина “, състоящ се от компаниите „ Скаб “ и „ Елмаз “. Договорът посред им е за ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветяване на територията на Община Смолян. Сключен е за 2,4 млн. лв. при започване на 2008 година за период от 5 години при предходното ръководство.
От общината обясниха, че всеки месец са се плащали неверни 12 600 лева абонаментна такса за поддръжка, което прави непотребен разход общо на 756 000 лева за петте години на контракта. Отделно се е плащало за ремонтно-възстановителни работи.
Поради всички нередности в осъществяването, които настоящето ръководство намира, взема решение да приключи контракта. И стартират правосъдни борби с консорциума.
Общината се смята за изрично ощетена от този контракт. Съдът обаче присъжда на двете компании всички претендирани суми.
Първото изгубено от общината дело е за 267 хиляди лева, само че дружно с лихви, такси, юрист и ЧСИ, сумата набъбва за 445 хиляди лева ЧСИ първо продаде 3 автомобила на общината, вкусен парцел зад хотел „ Смолян “. Тогава също прибра налози и такси от длъжници на общината.
Младежкият дом и „ Журналиста “ се продават в този момент поради второто изгубено от общината дело. Тя е наказана да заплати 844 500 лв.. Делото е още висящо, само че за сметка на това са й запорирани парцели и приходи за съвсем 1,4 млн. лева
От общината споделят, че не е трябвало да се стига до обществена обмен на Младежкия дом, нито до запори върху сметките на повече от 30 огромни данъкоплатци на общината, тъй като за угаждане на вземането е била задоволителна постройката на остарелия градски съвет.
„ ЧСИ го продаде, макар изпратеното от нас документално уведомление, че имаме контракт за наем с ОББ, който изтича до края на годината. Съгласно условието на законодателството правосъдният реализатор не може да продава и възбранява имущество на по-висока стойност от желае. Това е така наречен „ пропорционалност в насилственото осъществяване “. Сградата на „ Журналиста “ е задоволителна за обезпечаване на вземането. Въпреки всичко, ЧСИ Здравка Тонева в обявлението си включи и ОББ, а има събрани налози и такси за над 50 000 лв. при нея, за които не ни е уведомила по надлежния ред “, разяснява зам.-кметът Аръчкова.
Все още са запорирани предстоящите 500 000 лева доходи от налози и такси в общината. Трите обекта за обществена обмен, единият от които към този момент осъществен, са за общо 1 300 000 лв..
„ Писахме на ЧСИ на база на измененията от 2017 година за пропорционалност на желае по отношение на възбраната да вдигне запора на сметките на нашите контрагенти, само че тя не ги е вдигнала. Паралелно с това е присъединила и постройката на ОББ като самостоятелен обект от Младежкия дом. А от там месечният наем, който постъпваше в общината, е 7000 лв. “, разясни зам.-кметът.
Друг непонятен факт за управлението на общината е, че върху дължимото заплащане съдът им е начислил Данък добавена стойност и рента върху него. Начисленият налог съгласно Аръчкова обаче няма да постъпи в Национална агенция за приходите, тъй като едната компания е в неплатежоспособност, а другата е без активи. И по този начин се прави чист подарък на този консорциум, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР