Частен протест срещу определението на Варненския окръжен съд, с което

...
Частен протест срещу определението на Варненския окръжен съд, с което
Коментари Харесай

Прокуратурата скочи срещу предсрочно освобождаване на крадец на злато

Частен митинг против определението на Варненския областен съд, с което е бил условно предварително освободен от пандиза наказаният на 7 години отнемане от независимост при непоколебим режим Александър Жеков, е внесла Окръжната прокуратура във Варна.

37-годишният мъж бил приет за отговорен от Районния съд в Провадия и в Исперих за две обири на към 2 кг златни бижута в съучастничество с други лица и след прелиминарен сговор.

Първата кражба била осъществена от Жеков и съучастниците му на 4 април 2010 година, като откраднатото възлизало на съвсем 80 000 лв.. Втората „ златна “ кражба е от 1 януари 2011 година от дом в дългополско село и е за близо 15 000 лв..

За двете действия той получил общо наказване 7 години отнемане от независимост, от които все още на произнасянето на съда да бъде освободен предварително от пандиза, му остават да доизтърпи 3 години 1 месец и 18 дни. Срокът на неизтърпяното дейно наказване Варненският областен съд определил като изпитателен период.

Окръжната прокуратура във Варна изрично не споделя изводите на първата правосъдна инстанция, приела, че у ограничения от независимост Александър Жеков е почнал развой на позитивна личностна промяна.

В пандиза Жеков спазвал правилника за вътрешния ред, не бил наказван и награждаван. Преценката за настъпила трайна смяна и реализирана цел на наложеното му наказване не може да регистрира единствено държанието му в следената среда на мястото за отнемане от независимост.

Необходимо е да се отчетат тежестта на осъществените закононарушения, високата степен на социална заплаха, типът и броят на действията му. Според Окръжната прокуратура във Варна отвън преценката на съда е останал и въпросът за превантивния резултат на наказването, както и рисковете за обществото от позволеното предварителното освобождение на наказания.

Рецидивист с 12 присъди още веднъж на съд за обир на телефон

Влошеното здравословно положение на 37-годишния Жеков не следва съгласно прокуратурата да бъде спънка за изтърпяване на ефикасното му наказване. То е било прекъсвано при нужда от прегледи, а в пандиза му са обезпечени подобаващи условия за престояване, съобразени със болестта му.

По митинга, с който се желае анулация на определението на Варненския областен съд за позволеното условно предварително освобождение на Жеков от пандиза, ще се произнесе в правосъдно съвещание Апелативният съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР