Част от улица „Коруновачни“ в шести квартал на Прага, където

...
Част от улица „Коруновачни“ в шести квартал на Прага, където
Коментари Харесай

Преименуваха улица, където се намира руско посолство, на „Украински герои“

Част от улица „ Коруновачни “ в шести квартал на Прага, където се намира съветското посолство в Чехия, беше преименувана на улица „ Украински герои “. Ръководителите на кметството и общината на регион Прага-6 сложиха табели с новото му име.

Градският съвет на Прага, най-висшият орган на общинското самоуправление на столицата, на 25 март утвърди самодейността на общината от квартал Прага-6 за преименуване на част от улица „ Коруновачни “, където се намира съветската дипломатическа задача, на „ Украински герои “. В същото време беше утвърдено решение за име на дребен мост за коли и пешеходци, ситуиран наоколо до територията на съветското посолство, минаващ над железопътната линия, на името на украинския сапьор Виталий Скакун, който почина на 24 февруари.

През февруари 2020 година по самодейност на общината в регион Прага-6, в чест на Борис Немцов, площадът „ Под кестените “ беше преименуван. През април същата година районните управляващи, макар публичните митинги, реалокират паметника на маршала на Съветския съюз Иван Конев от площада на Международната бригада в хранилището.

Междувременно в Прага се разисква опцията за преименуване на улицата, носеща името на маршал Конев. Инициативата е на комисията на кметството и общината на регион Прага-3, на чиято административна територия се намира. Жителите на Прага, живеещи в него, би трябвало да дадат своето мнение. Резултатите от тяхното изследване ще имат решаващо въздействие върху крайното решение на управляващите.

Улица Прага, където живеят над 7000 души, носи името на Конев от 1947 година. Маршал от пролетта на 1944 година командва войските на 1-ви Украински фронт на Червената войска. През май 1945 година точно те освобождават столицата на Чешката република от нацистите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР