Част от текстовете, в проекторегламента “MiCA на практика щяха да

...
Част от текстовете, в проекторегламента “MiCA на практика щяха да
Коментари Харесай

Европарламентът гласува против забраната на Биткойн

Част от текстовете, в проекторегламента “MiCA ” на процедура щяха да забранят добива на Биткойн и Етериум в Европейски Съюз.
 

Разпоредби в препоръчаният правилник, които на процедура можеха да забранят известната Биткойн в Европейския съюз (ЕС), бяха анулирани.

В понеделник Комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент гласоподава с 30 на 23 гласа, с цел да не включи наредбата в плана на препоръчаната рамка за пазарите на криптоактиви (MiCA) - цялостния регулаторен пакет на Европейски Съюз за ръководство на цифровите активи. Шестима членове на комисията се въздържаха.

Разпоредбата, която беше добавена към плана предходната седмица, имаше за цел да ограничи потреблението на криптовалути, захранвани от енергоемък изчислителен развой, прочут като proof-of-work (т.нар. копаене), в 27-те страни членки на Европейски Съюз. Предложението срещна сериозен отпор от страна на бранителите на криптовалутите по целия свят.
Предвидената възбрана на копаенето срещна сериозен отпор от общността
Членовете на крипто общността се възпротивиха на опцията за възбрана на POW. Няколко членове на Европейския парламент също показаха несъгласието си със възбраната.

Френският политик Пиер Персон съобщи, че този ход ще обрече бъдещето на крипто в Европейски Съюз, и съобщи, че ще усложни регулирането на разрастващите се пространства като DeFi и NFT.

Членът на холандския парламент Дориен Рукмакер съобщи, че възбраната на POW ще насърчи заобикалянето на закона и ще изтласка крипто промишлеността отвън Европа.

Александър Иванов, създател на , съобщи, че анулираните разпореждания са били недалновидни всъщност, защото подценяват обстоятелството, че огромна част от добива на криптовалути посредством копаене се прави чрез възобновима сила. Иванов също по този начин уточни, че ползата технологиите за рандеман да станат по-икономични е повсеместен и бизнесът работи интензивно за нововъведения в тази посока.
Бъдещето на копаенето
Proof-of-work е подложен на сериозна рецензия от страна на някои регулатори и политици по света поради опасения, свързани с енергетиката. Някои водачи на Европейски Съюз се притесняват, че възобновимата сила може да бъде ориентирана към поддържане на криптовалути като Биткойн, вместо да бъде употребена за национални цели.

След гласуването в европарламента, планът за MiCA ще премине към тристранно разискване - формален кръг от договаряния сред Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз и ЕП.

 

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР