Част от промените в Закона за енергията от ВЕИ доведоха

...
Част от промените в Закона за енергията от ВЕИ доведоха
Коментари Харесай

Излишната енергия от ВЕИ за собствени нужди вече се продава на борсата

Част от измененията в Закона за силата от ВЕИ доведоха до следващи неясноти и напрежение в бранша Малките слънчеви централи се оказват с прекъснати контракти за изкупуване на непотребния ток Според Радослав Рибарски от Политическа партия това ще докара до по-добри цени за производителите и до по-големи количества, търгувани на борсата
През последните седмици стотици притежатели на дребни слънчеви централи за лични потребности са получили писма от електроснабдителните сдружения, с които са известени, че договорите им за изкупуване на непотребната сила са прекъснати. Досега токът отвън графика се изкупуваше наложително, на избрани от КЕВР цени.

Това, за доста от производителите на слънчева сила, се оказва неприятна изненада, защото понижава приходите им и даже може да докара до краткотрайно изключване на мощностите, когато няма задоволително ползване. В обществените мрежи притежателите на дребни фотоволтаични централи се питат един различен по какъв начин и за какво е настъпила тази смяна, което пък приказва за неналичието на информация и уточнения по проблема.

А в действителност той е провокиран от признатите през октомври промени в Закон за силата от възобновими източници (ЗЕВИ). Те изискват непотребната ВЕИ сила да се продава на свободния пазар, а не по контракти със доставчици на авансово избрани от КЕВР цени.
Реклама

Самият план за промени в ЗЕВИ бе импортиран в Народното събрание от Министерския съвет, само че в него нямаше залегнала сходна корекция. Тя бе препоръчана в хода на разискването и съгласно в Народното събрание техен вносител е Радослав Рибарски от ПП-ДБ. Обсъждане на предлагането, както и на самия текст сред първо и второ четене в отрасловата комисия обаче на процедура нямаше. За в. " Капитал " Рибарски изясни, че измененията целят да трансформират пасивната роля на дребните производители, а непотребната електрическа енергия да бъде пласирана на борсата за обезпечаване на по-големи количества, а оттова - и на по-ниска цена.

" Идеята е производителите да не чакат на избраните от КЕВР цени, а сами да потърсят покупател, който още веднъж може да се окаже същият, който е бил и досега. В същото време те могат да реализират и по-добри цени от тези, които са им били избрани от регулатора ", изясни Рибарски и добави, че измененията са съгласувани с отрасловото министерство и работните групи. Край на договорите С измененията в ЗЕВИ на процедура е анулирана наредбата (чл. 31, алинея 9), съгласно която количеството електрическа сила, което не е употребявано за лично ползване, се изкупува от съответния краен доставчик по цена, избрана от КЕВР. В резултат на анулацията на тази наредба едно от енерго сдруженията - " Енерго-Про Продажби " към този момент е уведомило, че не съществува законово обвързване и законова опция да изкупува непотребната сила. По информация на " Капитал " подобен ход са подхванали и другите две енерго сдружения - на " Електрохолд " и на ЕВН, въпреки че някои от крайните доставчици към момента не са прекратили договорите с клиентите си.

Така още от идващия ден след приемането на измененията от " Енерго-Про Продажби " да вземем за пример пишат до един от своите клиенти, че считано от 00.00 часа на 14 октомври, договорът с тях е преустановен.
Реклама
" Производителите на електрическа сила, които нямат настоящи контракти за изкупуване на електрическа сила с краен доставчик, нямат право да вземат участие в специфични или комбинирани балансиращи групи и следва да бъдат изключени от техния състав, считано от същата дата ", акцентират от чешката компания. И допълват, че " в сходство с процедурите " дребните ВЕИ производители би трябвало да трансферират отговорността за балансиране на координатор на общоприета балансираща група и да продават създадената електрическа сила, която не е употребена за лично ползване, на свободен пазар. Проблемите Дискусионните моменти, свързани с това изменение на ЗЕВИ са няколко. От една страна мощно неуверените на моменти цени на енергийната борса биха довели до по-трудно прогнозиране на приходите на дребните ВЕИ производители, които до неотдавна бяха наясно какъв брой тъкмо ще получат при контролираната от КЕВР цена.

Все отново обаче при покачване на борсовите цени дребните ВЕИ производители ще реализиран по-добри облаги. В същото време се получава ценови вакуум, при който съгласно специалисти борсовите медиатори, търгуващи на свободния пазар, могат да включат тези производители едвам от 1 декември. А повода е, че количествата създадена електрическа енергия се декларира за идващия месец и по този начин те не могат да бъдат включени по-рано.

Проблемът частично може да се реши със основаването на кооперативи, при които силата от една слънчева централа за лични потребности може да се употребява от няколко консуматори. Така действително не би трябвало да има остатъци. Което пък усъвършенства в допълнение цялата мрежа.
Свързани публикации Какво се обърка в схемата за ВЕИ и акумулатори 13 октомври 2023, 14:04 Новите правила за ВЕИ - две крачки напред, една обратно 28 септември 2023, 09:08 Отрицателни цени на тока и в България - проблем или нужда? 25 септември 2023, 06:00 Над 40 000 MW са декларираните нови ВЕИ, а потенциалът на мрежата към този момент свършва 20 септември 2023, 12:39
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР