Част от проектите, с които Община Варна кандидатства за 100

...
Част от проектите, с които Община Варна кандидатства за 100
Коментари Харесай

Част от държавните 100 млн. лева за Варна ще отидат само за проектиране на обекти

Част от плановете, с които Община Варна кандидатства за 100 млн. лв. от страната през 2024 година, са свързани единствено с планиране, а не със строителство. Това сподели кметът Благомир Коцев по време на първия си формален брифинг пред медии, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ В Общината заварихме липса на планова подготвеност. Имаше прекомерно малко планове на стадий – позволение за градеж. Имахме единствено няколко такива. Всички останали ги заварихме в стадий, в който занапред следва планиране или проектирането тече. Когато от Министерството на финансите ни желаеха планове, с които можем да аплайваме за 16 млн. лв. първоначално, се оказа, че имаме единствено три с позволение за градеж, какъвто бе критерият. Подадохме ги, само че по-късно сумата се усили до 100 млн. лв.. Критериите бяха изменени и имахме опция да аплайваме с редица други планове, които са най-вече на идейна фаза. Намерихме в Общината идейни планове, за които би трябвало да се приключи предпроектната подготвеност и да се стартира планиране. Затова сме заложили доста средства, които да бъдат заложени в това планиране. За да може вероятно при последващи интервали в края на годината или идната, в случай че има още веднъж средства, да сме подготвени да стартираме построяването на тези обекти. “, изясни градоначалникът.

Обектите, с които се кандидатства за държавно финансиране, са 48.

Става дума за главно за улици и тротоари. Включена е тръбата под Варненското езеро. Заложено е планиране на индустриална зона. Целта на администрацията е в тази година да дефинира терен в община Варна, който да бъде предназначен за това или за софтуерен парк. Има планове за облагородяване на Морска градина и Аспарухов парк, за създаване на два парка в „ Младост “.

Предстои Коцев да разпише Подробен устройствен план за новата образователна база на МГ. Ще желае да стартира планиране в границите на годината. Цел е до края на годината да има опция и за пускане на самите строителни действия.

Входирани са планове за Център за видеонаблюдение, за дълбоководно заустване на 400 метра на Шокаров канал, реорганизация и поправки на болнични заведения като АГ болница и белодробната болница, благоустрояване на междублкови пространства, планиране за създаване на буферни етажни паркинги. Единият в зоната на Окръжна болница.

Има три огромни стратегически обекта, свързани с държавно финансиране и единият от тях е ремонтът на Аспарухов мост, уточни Коцев.

Предстои подписване на съглашение с АПИ евентуално при започване на идната година. В момента се водят договаряния. Средствата би трябвало да бъдат отпуснати от страната. Касае се за над 100 млн. лв.. Става дума за ремонт на всички браншове на моста. Тепърва през 2024 година ще се проектира.

Работи се върху дотъкмяване на ремонта на филиала на театъра. Има закъснение и в тази връзка текат договаряния с финансиращите органи за удължение на периодите.

От особена значимост е довършването на уличните поправки. В момента текат инспекции по всички обекти, с цел да се откри стадия и качеството на тези поправки.

„ Днес имахме среща с пътностроителните компании, които са дали обещание да дадат работни графици и да се направи прецизен проект за бързото им довеждане докрай със съответното качество. Ще създадем екипи, които да наблюдават за това качество. “, сподели Коцев.

По думите на основния специалист от дирекцията по инженерна инфраструктура Пламен Китипов забавянията частично се дължат на изчакване поради ремонтите на ВиК, поради потребността от препроектиране на някои обекти. Има обекти, които са подготвени за въвеждане в употреба, само че изпълнителят би трябвало да в профил някои открити нереднос
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР