Часове след като зае поста финансов министър Людмила Петкова освободи

...
Часове след като зае поста финансов министър Людмила Петкова освободи
Коментари Харесай

Във фискалния резерв има 6, вместо обявените от Асен Василев 9 милиарда

Часове откакто зае поста финансов министър Людмила Петкова освободи шефа на Агенция Митници Петя Банкова, която е в ареста по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда и пране на пари.

На нейно място е назначен Георги Димов. Шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов резервира поста си.

Людмила Петкова откри също тъй че във фискалния запас има 6 милиарда 680 милиона лв. вместо оповестените от Асен Василев при предаването на властта тази заран 9 милиарда и 900 милиона лв..

Две са главните аргументи за промяна на шефа на митниците - свадите от последните дни и по-ниска събираемост на доходи.

" Всичко ще се ревизира, както и от господин Димов, по този начин и от мене, защото давам отговор и за двете приходни организации. Бюджетът и приходите са приоритет за България и ще бъдат на директно послушание, няма да има заместител министър който да дава отговор за тях ", съобщи Людмила Петкова.

При предаването на властта тази заран някогашния към този момент финансов министър Асен Василев не разяснява всъщност свадите в митниците.

" Това, което се вижда от обществената информация все още почтено казано, е несериозно ", разяснява Асен Василев, някогашен министър на финансите.

Василев регистрира още, че остава министерството с 15% повече доходи събрани от данъчните, само че с 7 на 100 по-малко от митниците. Като причина уточни, че бургарската рафинерия работи на половина. Данните на някогашния и сегашен министър се разминаха съществено във връзка с фискалния запас.

" Във момента в фискалния запас има 9,9 милиарда лв. които са изцяло задоволителни за естественото опериране на страната ", добави Асен Василев.

Часове по-късно новият финансов министър разгласи:

" Всъщност към дата 8 април фискалният запас е в размер на шест милиарда 689 млн. лв. ", добави Людмила Петкова.

Оказа се, че Василев е показал данни от 29 март. Новият министър не съумя да изясни къде са отишли 3,3 милиарда за интервала до 8 април.

" Мога единствено по принцип да предположа, 1,6 милиарда са средствата които бяха предоставени по отношение на придобиване на вземанията на " Топлофикация " от Българския енергиен холдинг и " Булгаргаз ", съобщи Людмила Петкова.

За останалата сума ще бъде направена инспекция защо е изхарчена. Бившият финансов министър Асен Василев обаче пусна в обществените мрежи известие, в което се споделя, че с изключение на парите за БЕХ, 1,5 милиарда са отишли за погашение на пенсии.

Новият шеф на Агенция " Митници ", който до момента е бил заместник-шеф на Национална агенция за приходите не разяснява положението на ведомството, което ще ръководи.

" Дайте ми опция изобщо да вляза в ролята си на шеф на Агенция " Митници ", за което нямам подозрение, че ще се оправя ", разяснява Георги Димов, шеф на Агенция " Митници ".

Директорът на Национална агенция за приходите пък изясни, че е удовлетворен че резервира поста си.

" От мен постоянно се е желало едно - да подсигурявам проекта за приходите. Ще дам всичко от себе си, аз и моят екип да продължим да работим по този начин сполучливо ", сподели още Румен Спецов, шеф на Национална агенция за приходите.

Сред целите на новия финансов министър остава провеждането на изборите, които ще костват към 100 млн. лв., както и влизането на България в еврозоната.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР