Часове след като разговаря с германския външен министър Хайко Маас,

...
Часове след като разговаря с германския външен министър Хайко Маас,
Коментари Харесай

Либийският бунтовнически командир Хафтар изненадващо кацна в Атина

Часове откакто беседва с немския външен министър Хайко Маас, бунтовническият пълководец Халифа Хафтар изненадващо кацна в Атина за диалози преди мирната конференция в Берлин.

Това оповестиха в. " Катимерини " и международните организации. В интернет се появиха голям брой фотоси, на които се вижда по какъв начин гръцкият първи посланик Никос Дендяс посреща Хафтар на летището в гръцката столица.

Хафтар идва в Гърция дни преди плануваната за неделя мирна конференция в Берлин, на която ще се търси излаз от рецесията в Либия благодарение на международни водачи. Гостът на гръцките управляващи оглавява Либийската национална войска (ЛНА), която се бори против силите на приетото от Организация на обединените нации Правителство на националното единодушие (ПНС), основано в столицата Триполи.

Командирът на следващия ден ще се срещне с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, а и с Дендяс. " Катимерини " свързва срещата с обстоятелството, че Гърция не е била поканена на конференцията, на която ще са водачите на Германия, Италия, Франция, Турция, Катар и Русия, както и Хафтар и министър председателят, оглавяващ ПНС, Файез ас Сарадж, а държавният секретар Майк Помпео ще съставлява Съединените щати.

Защо Мицотакис желае да е в Берлин

Срещащите се страни поддържат разнообразни играчи - да вземем за пример Турция, Катар и Италия стоят недвусмислено зад ПНС, Русия (заедно с Египет и Обединените арабски емирства) поддържат Хафтар, с който и Франция поддържа дейна връзка.

Средиземноморската страна Гърция не е заставала на сходна твърда позиция за разлика от посочените страни. Тя, с цялото континентално крайбрежие и острови, обаче има голяма брегова линия и е мощно наранена от противоборството в Източното Средиземноморие, в което на процедура се оказа забъркано и ПНС.

Правителството на Сарадж подписа съглашение за делимитация на морската граница с Турция, която съгласно документа минава напълно покрай гръцкия остров Крит и Гърция го счита за незначително. Атина даже изгони либийския (представляващ ПНС) дипломат на Сарадж в символ на митинг, откакто той не съумя да изясни дейностите на управляващите, които съставлява. Това стана месеци откакто Турция даде поръчки, че желае да се включи в сондажните действия в Източното Средиземноморие, каквито нейни съседи правят в икономическата си зона. Днес, запитан какво ще направи Гърция, в случай че турски сондажен транспортен съд се озове в нейни води, Мицотакис, представен от " Катимерини ", споделя: " Каквото е нужно. "

Мицотакис към този момент изрази разочарованието си, че не е бил поканен на конференцията и е изпратил писмо с гръцките позиции до управлението на Европейски Съюз - ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен - с цел да изясни както ползите на Гърция в Либия, по този начин и мнението за съглашението сред Турция и ПНС. Източници на " Ройтерс " в Атина изясняват, че Хафтар и гръцкият министър председател ще обсъдят въпроса на следващия ден. Хафтар също е изразил неодобрение, че желанието на Гърция да взе участие в конференцията е било отхвърлено, написа " Катимерини ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР