Чаша кафе сутрин не само ободрява, но и предпазва черния

...
Чаша кафе сутрин не само ободрява, но и предпазва черния
Коментари Харесай

Кафето е полезно за черния дроб, но в какво количество?

Чаша кафе заран освен ободрява, само че и защищава черния дроб от въздействието на отрови и други нездравословни субстанции. По какъв брой кафе дневно е потребно да пием за черния дроб?

" Кафето като хепатопротектор има няколко механизма на деяние. Първо, то съдържа хлорогенна киселина, която има антиоксидантни свойства и защищава черния дроб от оксидативно увреждане. Второ, кафето може да помогне за намаление на равнищата на чернодробните ензими като аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST), които се покачват, когато този жизненоважен орган страда. Съответно може да се твърди, че кафето може да помогне за предотвратяване на черния дроб от увреждане. Струва си обаче да се разбере, че в този случай приказваме за една или две чаши дневно. Превишаването на тази норма заради наличието на кофеин и други мощни субстанции е изпълнено с проблеми със сърдечно-съдовата и нервната система ", разяснява хепатологът Игор Домнин.

" Учените са потвърдили, че пиенето на няколко чаши кафе дневно понижава риска от чернодробна цироза с 20%, както и предотвратява омазняването на черния дроб и го защищава от негативние резултати от потреблението на алкохол. Проучванията демонстрират също, че постоянната консумация на кафе може да понижи риска от развиване на хронични чернодробни болести като цироза и рак. Факт е, че задълбочените проучвания потвърждават, че сериозните хронични чернодробни болести стартират с по-леки неразположения, които засягат черния дроб, а кафето обезврежда нездравословните резултати всекидневно ", добавя експертът.

Лекарят споделя още, че в значимо да запомните, че кафето не е единственият метод за отбрана на черния дроб. Здравословният метод на живот, в това число здравословна диета и постоянни извършения, също може да помогне за предотвратяване на този орган от увреждане.

" Според учени, които към този момент няколко години изследват потребните свойства на напитката, има няколко типа болести, при които е потвърдено нейнио позитивното влияние върху лекуването и профилактиката им. Това са заболяването на Паркинсон (неврологично заболяване), заболяването на Алцхаймер и други типове болести на нервната система. Заслужава да се означи също, че пиенето на 1-2 чаши кафе дневно понижава риска от диабет вид 2 (най-често срещаният вид диабет) ", споделя хепатологът.

Лекарят показва и още една причина, заради която чаша кафе ще ви е от изгода - кофеинът покачва количеството мастни киселини в кръвта, плюс равнищата на ендорфин се покачват, което способства за успеваемостта и продължителността на тренировките, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР