Chandrayaan-3: Isro поставя индийския лунен спускаем апарат и марсоход в „режим на заспиване“

...
Индийският лунен спускаем апарат и марсоход са поставени в леглото,
Коментари Харесай

Индийският лунен спускаем апарат и марсоход са поставени в леглото, когато Слънцето започва да залязва Moon, каза агенцията за космически изследвания на страната Isro.

Те са били поставени в „режим на заспиване“ и „ще заспят един до друг, след като слънчевата енергия е изтощена и батерията е изтощена", се казва в него.

Isro добави, че се надява те да се събудят отново „около 22 септември“, когато започне следващият лунен ден.

Спускаемият апарат и марсоходът се нуждаят от слънчева светлина, за да заредят батериите си и да функционират.

Спускаемият апарат Vikram - носейки марсоход, наречен Pragyaan в корема си - докосна малко проучения южен полюс на Луната на 23 август.

С това Индия стана първата страна, която кацна близо до лунния южен полюс. Освен това се присъедини към елитен клуб от държави, които постигнаха меко кацане на Луната, след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

Индийската космическа агенция предоставя редовни актуализации за движението и находките на спускаемия модул и марсохода и споделя изображения, направени от тях.

В последната си актуализация в понеделник сутринта Исро каза, че Викрам е имал " отново меко кацна на Луната!"

След като спускаемият апарат на мисията Chandrayaan-3' получи "команда да задейства двигателите си, той се издигна нагоре с около 40 см [16 инча] и кацна на разстояние 30-40 см", каза Исро.

Този „успешен експеримент за скачане“ означава, че космическият кораб може да се използва в бъдеще за донасяне на проби обратно на Земята или за човешки мисии, добави той.

Индия прави историческо кацане близо до южния полюс на Луната. Какво е правил индийският марсоход на Луната?

Chandrayaan-3's кацането е било внимателно планирано да съвпадне с началото на лунния ден, което се равнява на малко повече от четири седмици на Земята. Исро каза, че това ще позволи на спускаемия модул и марсохода 14 дни слънчева светлина, за да заредят батериите си и да работят. Сега се казва, че и двамата са изпълнили всичките си задачи.

Първоначално Исро каза, че щом падне нощта - което също се равнява на две седмици на Земята - спускаемият апарат и марсоходът ще спре да работи. Но учените казват, че е възможно те да се върнат към живота, когато започне следващият лунен ден. Например, китайският спускаем апарат Chang'e4 и марсоходът Yutu2 се събудиха няколко пъти с изгрева на слънцето. през деня служителите на Isro са ги подготвили за през нощта - батериите им са напълно заредени, всичките им научни инструменти са изключени и сега са "безопасно паркирани в режим на заспиване".

Бившият шеф на Isro Киран Кумар каза пред BBC, че до свечеряването може да има още няколко дни, но спускаемият модул и особено марсоходът трябва да бъдат подготвени сега.

"Слънчевата светлина пада върху определено място на повърхността в зависимост от местоположението му и Слънцето залязва в ориентация близо до полюса по-рано, което означава, че спускаемият модул и марсоходът няма да получават слънчева светлина за дълго."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР