Чакаме $ 1,5 млрд. от Южна Корея, може да са

...
Чакаме $ 1,5 млрд. от Южна Корея, може да са
Коментари Харесай

Азиатското лято на Борисов

Чакаме Щатски долар 1,5 милиарда от Южна Корея, може да са в цех за акумулатори на електрически автомобили Преговаряме с Китай за нововъведения, с Япония - за машиностроене
Докато европейският парламент е във почивка, а рулетката за еврокомисари още не се е завъртяла, Борисов обърна взор от Запад на Изток в търсене на стопански сътрудници.  Само за месец министър председателят одобри вицепремиера на Китай, външния министър на Япония, посети Туркменистан по време на стопански конгрес, организира среща с съветския министър председател и разгласи Южна Корея за предстоящ вложител номер едно с предстоящо влагане от 1,5 милиарда $.
Повишеният ни азиатски интерес идва в миг, когато се усилва геополитическото напрежение от търговски войни в света. Съединени американски щати оповестиха, че готвят нови наказания за Китай, Япония вкара ограничавания за експорт в Южна Корея, която пък изключи страната на изгряващото слънце от листата си с доверени търговски сътрудници. Америка още веднъж заплаши, че излиза от Световната комерсиална организация. МВФ пък изнесе прогноза, че всичко това в случай че не донесе на света нова криза, то сигурно доста ще понижи растежа на международната стопанска система. Първите признаци са налице към този момент и в Азия, и в Европа. Китай разгласи, че предишния месец е бил най-слаб за производството й от 7 години, а Германия регистрира доста по-нисък напредък от предстоящото, което принуди канцлера Меркел за първи път да допусне въвеждането на специфични ограничения за стимулиране на стопанската система.
На фона на песимистичните данни за най-силните стопански системи в Европа, азиатските капитали чакат зелена светлина от Европейски Съюз, с цел да налеят пари в парцели, инфраструктура, високи технологии и, изкуствен интелект.
Китай държи шампионата по предложения към Стария континент, само че към този момент България остава едно от белите петна в капиталовата им стратегия. 3 насоки в съдействието станаха ясни след юлското посещаване на президента Радев на летния Давос. Директни полети, клон на китайска банка у нас и разкриване на дружество за научни разработки. Визитата на Радев бе последвана от посещаване на вицепремиера на Китай, който докара делегация от политици и предприемачи за среща с премиера, а след това и с шефа на Народното събрание.              
Китайските компании са добре пристигнали да влагат в основаване на предприятия със модерни технологии и произвеждане на новаторски артикули, които предизвикват растежа на „ зелената “ стопанска система, съобщи Борисов по време на срещата си с  Ли Хунджон , член на Политбюро на 19-ия Централен комитет на Китайската комунистическа партия. Разчитаме да се усилят китайските туристи в България, както и да се ускори обмена в образованието, културата, науката и контактите сред младежите, каза  още министър председателят.
Той насърчи и създаване в България на планове в енергетиката и инфраструктурата, само че категорично загатна, че би трябвало да се съблюдават нормите на Европейски Съюз - на пазарен принцип, без държавни гаранции, и разгласи, че подобаващите за задачата форми са концесиите, публично-частното партньорство и основаването на смесени планови компании.
За вложения, само че от страна на България към Япония, бе тематиката на срещата на Борисов с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, която бе продължение от миналогодишната аудиенция на премиера Абе в София.  
Той подчертава върху интереса на България за усилване на бизнес контактите в области като осведомителни и информационни технологии и автоматизация, машиностроене, произвеждане на автомобилни елементи и строителство. Като напомни сполучливата инвестиция на „ Язаки ” в Димитровград.
За Борисов срещата беше стратегическа, тъй като имаше за цел да изпревари влизането в действие на споразуменията сред Европейски Съюз и Япония за икономическо партньорство, което сигурно ще форсира двустранните връзки.
Участието на Борисов на Каспийския стопански конгрес в Аваза бе обявено от него с акцент върху опциите за
включване на природен газ от Туркменистан в плана за газоразпределителен център " Балкан ". Но съответните благоприятни условия за двустранно съдействие станаха ясни от четвъртото съвещание на смесената комисия за икономическо съдействие. На нея Борисов изиска по-добра стиковка и ефикасност от работата сред министерствата на двете страни и открои опциите за присъединяване на строителни компании от двете страни в инфраструктурни планове в България и в Туркменистан. Стана ясно, че има подготвеност за съдействие още в областите превоз, нововъведения и туризъм.
И в случай че огромните вложенията от Япония и Китай са към момента надалеч, то Борисов анонсира, че още през септември България ще подпише големият контракт от 1,5 милиарда $ с вложител от Южна Корея. Първоначално се допусна, че става въпрос за европейския цех за електрически автомобили на Хюндай. Тази инвестиция бе обявена още при визитата на Борисов в Сеул преди съвсем две години. Миналата година компанията направи няколко експресни изследвания за терени, само че договорката отиде на назад във времето откакто Фолксваген изиска оферта за дружество у нас.
Изказването на Борисов, че удостоверяваме желанието си и за Фолксваген, и за Хюндей, допуска обновяване на диалозите с Азия. А увереността на премиера, че цех у нас за коли ще имаме, само че задоволително служащи нямаме, демонстрира че договарянията още веднъж текат с цялостна мощ.
По думите на премиера, че милиардната инвестиция не е обвързвана с автомобилостроенето обаче отприщиха гадателството. Най-много са залозите, че става дума за акумулатори за електрически автомобили. Южна Корея, дружно с Китай и Америка са най-големите производители, а заводите на LG и Samsung са безспорни водачите в сектора. Ако това се случи, България ще бъде втората страна в източна Европа, в която азиатската страна ще изнесе произвеждане.  През юли сходна огромна инвестиция беше оповестена в Унгария. В началото на юли  Унгария подписа контракт с  производителя на автомобилни елементи от Южна Корея Inzi Controls точно за построяването на индустриална база за акумулатори в Европа. Анонсираното влагане в Унгария обаче беше много по-скромно - в размер на 45,8 милиона евро.
Ако успеем да подпишем контракт за обявената от Борисов сума това ще ни изкара в челните позиции на азиатските вложения в Европа. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР