Чакалтая е най-високият ски курорт в света с надморска височина

...
Чакалтая е най-високият ски курорт в света с надморска височина
Коментари Харесай

Чакалтая - един ледник и един ски курорт, които изчезнаха

Чакалтая е най-високият ски курорт в света с надморска височина 5375 метра. Или най-малко е бил, преди да изчезне. Намира се в Боливия и е ситуиран даже по-високо от двата базови лагера на Еверест. Пътят, който води до него, е и най-високият в цяла Южна Америка.

Ски курортът е основан към 1930 година върху ледника Чакалтая, по тази причина и носи същото име. Разполагал е с един въжен превоз, няколко писти, хижа, ресторант и даже хотел.

Заради невероятното си разположение и голямата височина, ски курортът е бил едно от най-посещаваните места от локалните фенове на зимните спортове, които са можели да си разрешат този разкош.

Именно поради ските ледникът Чакалтая става известна туристическа дестинация през цялата година, още повече че се намира и единствено на към половин час с кола от столицата Ла Пас.

Всичко било повече от прелестно, до момента в който ледникът просто не почнал да се стопява. През 90-те години локалните забелязали, че Чакалтая се смалява.

Правителството в Боливия незабавно се заема да разбере какво се случва с ледника. Наема специалисти, които го изследват и откриват, че Чакалтая ще изчезне изцяло до 2015 година

За страдание отрицателните прогнози на учените изпреварват даденото време. Още през 2000 година ледникът толкоз доста се смалява, че към този момент е невероятно да се употребява за ски. А през 2009 година и последното парченце лед се стопява и Чакалтая просто изчезва.

Днес съвсем всички от множеството постройки на Чакалтая са празни. Няма и диря от оживения ски курорт. Единствените, останали там, са двамата хижари, които всеки ден се молят на Бог снегът да се завърне.

Макар ски курортът от дълго време да не действа, хижата и до ден сегашен е отворена за гости. Поддържат я Адолфо и Самуел Мендоса - в миналото ски учители на Чакалтая.

Двамата на драго сърце описват историята на един съвсем пропуснат хладилник и ски курорт, тъй като желаят да запазят загатна за това толкоз неповторимо място, което може би след години никой към този момент няма да помни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР