Чака ни водна криза и ако няма валежи и сняг,

...
Чака ни водна криза и ако няма валежи и сняг,
Коментари Харесай

Водна криза заплашва голяма част от България

Чака ни водна рецесия и в случай че няма превалявания и сняг, тя ще бъде реалност доста скоро. Тежко е ситуацията в Източна България, където язовирите „ Тича”, „ Камчия” и „ Ястребино” са в сериозно положение. Опасенията са, че на доста места може да има водни режими, в случай че няма дъжд и сняг, излиза наяве от репортаж на Нова телевизия.

С просто око е очевидно намаляването на водата в язовир „ Тича”. Водоемът доставя с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още 3 по-малки обитаеми места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика единствено от началото на пролетта. При цялостен размер от 311 милиона кубика – в него в този момент има 148. Според управляващите това количество би трябвало да стигне за идващите две години.

По-бързо обаче може да се стигне до водна рецесия с язовир „ Камчия”, в случай че няма превалявания. Той дава вода на Бургас и Варна. Заради намаляващото му равнище са редуцирани подаваните водни размери към двата морски града. През седмицата екоминистърът Емил Димитров показа даже концепция количествата вода от „ Камчия”, които се подават към Варна да бъдат понижени, с цел да може по-голям размер от водоема да се употребява за Южна България. Трябва да се търсят и различни разновидности за водоснабдяване.

През пролетта на 2018 година се наложи следено изпускане на язовир „ Тича “ поради прекомерно високо равнище. „ Този язовир фактически има доста огромна водосборна повърхност. Но са нужни значителни дъждове, каквито бяха през 2017, началото на 2018 година, когато имаше изпускане на язовира, когато преля язовира. От тогава – графика за размера на язовира е единствено надолу”, разяснява Стефан Желев, регионален шеф на Шумен.

Ниското му равнище през днешния ден разкрива както остарели пътища, по този начин и потопен преди десетилетия транспортен съд. Там тополите, дребната върбичка, виждаш ли я - до там беше. Толкоз не съм го виждал толкоз паднал за 30 години”, добави Желев.

По остарелия довеждащ тръбопровод постоянно се постановат поправки, които остават без вода над 120 000 души. Докато се чака построяването на нов тръбопровод и пречиствателна станция за близо 126 милиона лв.. „ Няма да има загуби, водата ще минава през пречиствателна, тъй че в случай че в язовира има замътване като това, което имаше през 2018 година – няма да се усеща тази мътност по тръбите. Това са неща, които съществено усъвършенстват ВиК бранша в Шумен”, сподели още Стефан Желев.

Като опция за водоснабдяването освен на Шумен и Търговище, само че и на Нови пазар и Каспичан се преглежда незавършената система „ Дунав “, която разчита на кладенци. „ Тя е различен водоизточник. Може да има към 50%, което е изцяло задоволително, в случай че възникне повреда – да може да бъде отстранена. Може и да продължат тези години със суша, да падне водата. Докато в тези кладенци – изследването демонстрира, че на практика е неизчерпаема водата”, изясни регионалният шеф на Шумен.

Нивото на язовир „ Ястребино”, който зарежда град Антоново, също е сериозно. При размер от 62 милиона кубика, в него има над 16 милиона. Анализът демонстрира, че в случай че продължи потреблението и няма превалявания, през октомври водоемът ще падне под потребния си размер.

Притеснения буди и моментното положението на язовир "Копринка ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР