Чака ме най-тежкият мандат, заяви главният прокурор Иван Гешев в

...
Чака ме най-тежкият мандат, заяви главният прокурор Иван Гешев в
Коментари Харесай

Иван Гешев: Чака ме най-тежкият мандат

Чака ме най-тежкият мандат , съобщи основният прокурор Иван Гешев в първия си коментар пред медиите след встъпването в новата си служба.

Според него аргументите за това са две. Първо – ние сме достигнали лимита, имам поради страната, а освен прокуратурата, в който най-сетне би трябвало да отговорим на упованията на българските жители за повече правдивост. От друга страна – прокуратурата е в добра кондиция и работи на високи обороти през последните години. Благодарение на това сме подложени на съществени офанзиви, които целят дестабилизация “, изясни спри.

Гешев акцентира, че въпросните офанзиви идват от „ разнообразни хора, които се тормозят от закона “ , без обаче да назове съответни имена.

На въпроса по какъв начин ще опази прокуратурата от възможни опити за политически напън, Гешев отговори сбито: „ Като съблюдаваме закона “.

По мотив на консултациите при президента Румен Радев, които някогашният към този момент основен прокурор Сотир Цацаров дефинира като „ огромното предизвикването “ в мандата на неговият правоприемник, Иван Гешев разяснява: „ Аз не виждам полемика за конституционни промени. Аз виждам политически поръчки в най-общ проект. Никой не е споделил какво желае да трансформира в Конституцията “.-->

„ Когато стане ясна тематиката на дебата, аз ще кажа своето персонално мнение. Прокуратурата ще каже също своето мнение “, увери той и акцентира, че след Нова година ще образува Консултативен съвет от изтъкнати адвокати към основния прокурор, от които също ще бъде потърсено мнение по тематиката.

Иван Гешев разяснява и препоръчаната от държавното управление нова правна фигура – самостоятелен прокурор, който да проверява основния прокурор, съгласно рекомендациите на Венецианската комисия. „ Всички прокурори са самостоятелни. Всички магистрати базират решенията си на вътрешното си разбиране, закона и доказателствата по делото. Този термин „ самостоятелен прокурор “ е афектиран за прокуратурата “.

Новият началник на държавното обвиняване акцентира още, че към този момент е водил диалози и е наясно със структурата на новия си екип, само че ще разгласи състава му на по-късен стадий.

„ Става въпрос за хора, които са извънредно способени и ще се оправят с поставените им задания. Хора, които имат общи цели и ще работят в екип. Борят на заместниците ще остане все още същият “, изясни Гешев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР