Centoventi означава 120 на италиански – точно толкова, колкото е вече

...
Centoventi означава 120 на италиански – точно
толкова, колкото е вече
Коментари Харесай

Концептът Fiat Centoventi дава идея за евтин мултифункционален електромобил - видео

Centoventi значи 120 на италиански – точно толкова, колкото е към този момент възраста на марката FIAT. За юбилея си компанията напомня за славните си времена, когато правеше евтини национални коли и виждаше в това своята обществена задача. С настъпването на новата ера на електрификация в автомобилната история италианците желаят още веднъж да работят по същия метод и предложиха в Женева модулна идея тип автомобил-конструктор.

Според замисленото от конвейера в завода слиза съвсем “бял лист ” - нещо сходно на новогодишната елха преди да бъде накичена с играчките и светлините. В заготовката няма даже покрив, да не говорим за външен цвят на купето. Налице е обаче батерия осигуряващ пробег с едно зареждане от 100 км. От там нататък всичко зависи от купувача и неговите желания за потреблението на колата и нивото на приходите му. За доплащане например може да се сложи по-мощен акумулатор, осигуряващ пробег към този момент от 500 км с едно зареждане.

Концептуалната разработка може да се разглежда и като предвестител на следващото потомство на бестселъра на компанията Fiat Panda. Моделът е към този момент доста стар по актуалните ограничения - третото му и засега настоящо потомство е на пазара от 2011-а година. Размерите на концептуалната машина удостоверяват тази версия – габаритите й са 3680 х 1740/1846 с огледалата х 1527 мм, а междуосието е 2430 мм.

Вътрешните панели на вратите са “вдъхновени ” от вратата на хладилника – имат минималистичен дизайн с голям брой джобове и отсеци за запазване на дребни предмети. Задната врата може да играе ролята на екран на който да се изписват известия или пък да играе ролята на билборд, който да се отдава под наем за реклами. Този екран, обаче, е активен единствено когато колата е неподвижен.

Свързаната с концепта стратегия 4U позволява на клиентите да избират между четири разновидността на покрива /твърд и мек, със безоблачен елемент/, на броните, джантите и облепването на купето с помоща на лепенки.

Отделен азбучник на аксесуари подготвя дъщерната компания на FCA Mopar, в който ще има 120 позиции. Шест от тях ще се монтират само в дилърските центрове, останалите ще може да се инсталират в личния гараж или пък да се отпечатат на 3D-принтер, като стойката за чаши да вземем за пример. Бизнес-моделът насърчава препродажбата на аксесуари в Интернет с цел да се “възпита действително общество от поклонници на марката ”.



Почти всеки детайл на интериора може да се отстрани или размени – да вземем за пример вместо 20-инчовия екран да се остави личния смартфон. В предното табло има многобройни отвори за закрепване на аксесуари. Така хората на марката искат да “демократизират ” всичко фешън и интересно под лозунга - “Достъпно, но яко ”. Под това прозира концепцията, че за собствениците няма да има потребност да чакат нови профилирани разновидности или фейслифт, тъй като сами ще могат да променят колата си по този начин, както им се иска.

Босът на компанията Франсуа Оливие съобщи, че това е негов персонален план от три години насам и че колата ще влезе в производство до две-три години, с цел да се изпълни тази в действителност благородна задача – обезпечаване на хората опция да притежават на ниска цена, комфортен и много функционален електроавтомобил.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР