Cambridge Dictionary – водещият в света по посещения безплатен речник

...
Cambridge Dictionary – водещият в света по посещения безплатен речник
Коментари Харесай

„Халюцинирам“ е думата на 2023 г.

Cambridge Dictionary – водещият в света по визити безвъзмезден речник на британския език, уточни „ халюцинирам “ за Дума на 2023 година

Тя несъмнено не е непозната, само че става дума за нов неин смисъл при използването ѝ към метода, по който работи изкуственият разсъдък (ИИ).

ИИ инструментите, изключително тези, които употребяват огромни езикови модели (LLM), са потвърдили, че са способни да генерират правдоподобни текстове, само че постоянно го вършат, употребявайки погрешни, подвеждащи или измислени „ обстоятелства “.

Именно това е смисълът на „ халюцинират “ – основават изцяло измислена „ действителност “ по безапелационен и от време на време достоверен метод, се споделя в известието.

Нова формулировка на „ халюциниране “ е единствено една от многото актуализации, свързани с ИИ, в речника на „ Кеймбридж “ през отиващата си година.

Традиционното определение в речника на „ Кеймбридж “ за илюзия е „ да ви се коства, че виждате, чувате, усещате или миришете нещо, което не съществува, нормално заради здравословно положение или тъй като сте взели опиат “.

Новата спомагателна формулировка е:

„ Когато изкуствен интелект (= компютърна система, която има някои от качествата на човешкия мозък, като да вземем за пример способността да създава език по метод, който наподобява човешки) халюцинира, той създава погрешна информация. “ ИИ халюцинациите, известни също като конфабулации, от време на време наподобяват безсмислени. Но те също могат да наподобяват изцяло правдоподобни – въпреки да са фактологически неточни или в последна сметка нелогични.

Това към този момент се е случвало с последствия в действителния свят. Адвокатска адвокатска фирма в Съединени американски щати употребява ChatGPT за правни проучвания, което докара до цитиране в съда на фиктивни случаи. В личното промоционално видео на Гугъл за Bard инструментът за изкуствен интелект позволи неточност за галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “.

Очаквам, че нашият психически речник ще бъде в допълнение уголемен, с цел да обхване странните качества на новите интелекти, които сътворяваме, разяснява Хенри, експерт по етиката на изкуствения разсъдък в Университета в Кеймбридж. Той обърна внимание на това по какъв начин новата допълнение илюстрира възходяща наклонност за антропоморфизиране на ИИ технологията посредством използването на метафори, употребявани във връзка хора, а в този момент – до момента в който приказваме, пишем и мислим за машини.

„ Докато те нормално се считат за артикул от човешка активност, „ халюцинирам “ в тази ситуация е прочувствен глагол, който значи участващ съставен елемент, който изпитва отделяне от действителността. Този езиков избор отразява фина, само че дълбока смяна във усещането: ИИ, а не потребителят, е този, който „ халюцинира “. Въпреки че това не допуска необятно публикувана религия в чувствителността на ИИ, то акцентира нашата подготвеност да припишем човешки качества на ИИ “, изяснява още той.

Уендалин Никълс от издателството на Cambridge Dictionary, споделя: „ Фактът, че изкуственият разсъдък може да „ халюцинира “, ни припомня, че хората към момента би трябвало да ползват уменията си за сериозно мислене, с цел да употребяват тези принадлежности. ИИ са фантастични в обработката на големи количества данни, с цел да извлекат характерна информация и да я консолидират. Но колкото по-оригинални ги помолите да бъдат, толкоз по-вероятно е да се заблуждават. “

Какво друго улови духа на времето през 2023 година съгласно речника, основаващ се на Корпус на британския език (британски и американски), в който има над 2 милиарда думи:

Имплозия – поради нещастието с батискафа „ Титан “ покрай останките на „ Титаник “.

Досада (ennui) – чувство за досада и психическа отмалялост, породено от това, че няма нищо забавно или вълнуващо за правене; с това се оправда канадец, смело избягал от пандиза с хеликоптер.

Измамник (grifter) – някой, който получава пари по непочтен метод, като прецаква хората; използван и от шефа на Spotify по адрес на принц Хари и Меган Маркъл, с които компанията не съумя да осъществя доста безценен контракт за подкасти.

GOAT – прочут от години израз („ най-великият за всички времена “, Greatest Of All Time), само че с отчетливо засилена приложимост около международното състезание по футбол в Катар и разногласията за и срещу Лионел Меси, Кристияно Роналдо, Пеле, Диего Марадона.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР