Бюлетина №20ПП ПРАВОТО ще внесе текст в Закона за съдебната

...
Бюлетина №20ПП ПРАВОТО ще внесе текст в Закона за съдебната
Коментари Харесай

ПП ПРАВОТО ще внесе текст в Закона за съдебната власт за ВСС

Бюлетина №20

Политическа партия ПРАВОТО ще внесе текст в Закона за правосъдната власт по отношение на назначението на Висш съдебен съвет, кариерното израстване на съдиите и отговронстта им за несъблюдение на служебните им отговорности.

При избора на членовете на Висш съдебен съвет, следва:

Тези 11 членове на Висш съдебен съвет да се предложат не от Народно събрание по партийни квоти, а от гражданското общество, като най-малко три месеца преди чуването в Народно събрание да се даде опция да има публичен спор по техните кандидатури и чак по-късно да се организира чуване в Народно събрание.

Да се дефинират съответни критерии, а освен професионалния стаж, каквото е условието на закона към сегашния миг.

Номинациите следва да се основават на високи качества, а не на партийни пристрастия. За качествата на претендентите в случай че са от средите на прокуратурата и съдиите, да се желае мнение за качествата им от професионалните организации. Всеки който номинира претендент за член на Висш съдебен съвет да огласи обществено по какъв начин са взели решението да поддържат съответните, препоръчани от тях адвокати.

Главният правосъден контрольор да бъде пенсиониран върховен народен арбитър или прокурор с всепризнат опит. За кандидатурата да има публичен спор.

За търсене на отговорност от матистратите, ще предложим съответен текст в Закон за съдебната власт, който гласи:

„ Съдия, друго длъжностно лице или съдия, който отговорно употребява превратно правото в изгода или във щета на избрана страна при осъществяване или решение на дело, се санкционира с отнемане от независимост от една до пет години. ”

за Главния прокурор

Да има една външна конструкция, която да прави инспекции на многочислените нарушавания на правата на индивида, открити от Европейски съд по правата на човека, което би повишило доверието на обществото в прокуратурата.

Независим проверяващ и премахване от служба при обвиняване против основния прокурор

- Главният прокурор на всеки 6 месеца да се регистрира пред Народното събрание. Да се сътвори публична комисия, която да бъде излъчена от депутатите, и която да следи активността на основния прокурор в нейните разнообразни измерения. 

- " Необходимо е да се сътвори транспарантна процедура, ако в бъдеще основен прокурор бъде упрекнат по време на мандата си в осъществяването на тежко незаконно действие ".Когато има достоверни доказателства, че основният прокурор е направил закононарушение, в работата по случая да взе участие " самостоятелен и почитан върховен чиновник от системата на наказателното правораздаване ". 

- Главният прокурор би трябвало да бъде краткотрайно отстраняван от служба или иначе длъжен по закон да отстъпи от функционалностите си на основен прокурор, до момента в който трае следствието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР