Бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на председатели на

...
Бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на председатели на
Коментари Харесай

20 дни ще се чакат номинациите за шефове на БНБ и на Фискалния съвет |

Бюджетна комисия одобри процедурни правила за избор на ръководители на Фискалния съвет и Българска народна банка.

Правилата би трябвало да бъдат утвърдени и от пленарна зала. След утвърждението им ще стартира да тече срокът за оферти за номинации за Фискалния съвет и за Българска народна банка. 20 дни е срокът и за двете процедури. Този период утвърди комисията след предложение на ръководителя Любомир Каримански.

" Правиха се внушения, че някой бързал да претупа процедурата ", сподели депутатът от Има Такъв Народ във връзка с процедурата за избор на шеф на Българска народна банка.

Правилата за избор на ръководител и четирима членове на Фискалния съвет бяха признати с 15 гласа " За " и с 2 -ма " въздържали се ".

Именно Народното събрание е органът, който избира ръководител на Фискалния съвет. Според закона Съветът се състои от петима членове, в това число ръководител, които се избират от Народното събрание, след извършена обществена процедура. Мандатът на членовете на Съвета е 6 години. Едно лице не може да бъде избирано за член на Съвета за повече от два поредни мандата.

Процедурните правила за предложение, чуване и избор на шеф на Българска народна банка бяха признати с 16 гласа " за " и " въздържали се " - 2-ма. Управителят на Българската национална банка се избира от Народното събрание. Парламентът е органът, който избира и подуправителите - ръководители на главните ръководства по предложение на шефа. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР