Бюджетите на училищата и градините вече няма да зависят само

...
Бюджетите на училищата и градините вече няма да зависят само
Коментари Харесай

Бюджетите на училищата вече няма да зависят само от броя на децата



Бюджетите на учебните заведения и градините към този момент няма да зависят единствено от броя на децата. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Преди това той поздрави заетите в областта на образованието във връзка интернационалния ден на учителя. "Учителят за всеки от нас и нашите деца е измежду най-важните хора в живота. От Вас зависи какво бъдеще ще има всяко дете, само че във Вашите ръце е и бъдещето ни като нация, общество и страна. Мисията Ви е да дадете познание на децата и учениците, да ги подкрепяте и окуражавате. Училището и родителите имат общ дълг – да приготвят положителни, почтени, работливи и изобретателни персони. Да са горди българи и почтени жители. Предизвикателствата пред Вас са извънредно доста. Затова през днешния ден показваме признателност към всички, които са се посветили на учителството! Вие, уважаеми учители, имате гения, силата и отговорността да извършите своя дълг. Вашите триумфи са триумфите на Вашите възпитаници. Пожелавам Ви здраве, мощ и ентусиазъм! ", уточни министър Вълчев.

Относно готвените промени, които касаят формулата за образуване на делегираните бюджети, министърът на образованието уточни: „ Сегашният единният разходен стандарт се разделя на 3 елементи. Първият за дете/ученик, вторият за група/паралелка и третият за просветителна институция – детска градина или учебно заведение, които няма да зависят от размера им, а от общината “.

Просветният министър добави, че следващата година ще бъдат обезпечени над 360 милиона лв. в допълнение за образователните заведения. 240 млн. от тях ще бъдат предоставени за нарастването от 15% на учителските заплати. С 90 млн. лева ще бъдат увеличени средствата за образователните заведения в отдалечени региони и такива с централизация на деца от рисковите групи. Около 30 млн. лв. отиват за застраховане на новата минимална работна заплата, която не визира педагогическия личен състав и увеличената осигурителна вноска.

Предвидено е още да се имат поради локални, характерни фактори, които водят до разграничение на разноските. Промяната ще докара до повече средства за по-малките учебни заведения и дребните общини в отдалечени региони. Предвиждат се повече пари за образователни заведения, в които има централизация на деца от уязвимите групи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР