Бюджетът на Варна за 2024 г. е на ускорението с

...
Бюджетът на Варна за 2024 г. е на ускорението с
Коментари Харесай

Коцев: Бюджетът на Варна е реалистичен, а не предизборен

Бюджетът на Варна за 2024 година е на ускорението с фокус върху образованието и децата. Спряхме течове с над 300 % завишение на пазарните цени и спестеното насочихме към политики, свързани с хората – младежите, образованието, културата, спорта и обществената сфера. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев по време на обществото разискване на макрорамката.

Коцев уточни, че в общината е наследил остарял бюджет от 2023 година, по който има стартирани процедури и контракти, които не могат да се прекратят, само че акцентът ще е върху контрола на периодите и качеството. Въпреки това бюджетът е по този начин структуриран, че да спрем разхищенията, сподели кметът. По думите му, бюджетът е реален, а не е избирателен като предходната година. За образец той уточни, че през 2023 година в финансовата стратегия са заложени 227 млн. лева, а действителното осъществяване е едвам 75 млн. лева – едвам 37 % от заложените пари. Сега сме планували реалистични стратегия от 160 млн. лева, което съставлява към 7-8 % осъществяване над усвоеното предходната година, разясни той.



Кметът посочи, че тази година в бюджета има доста спомагателни доходи. 100 млн. лева са обезпечени от Инвестиционната стратегия на Министерството на финансите за общински планове. Те са свързани с градска среда - паркове, улици, паркинги, озеленяване и спортна инфраструктура, културни обекти, естетизация на площта към „ Дупката “ - неща, за които общината е била упреквана през последните години.

56,5 млн. са средствата, които Община Варна ще получи по европейски и национални планове, от тях над 25,1 млн. - по програмата на Министерството на образованието и науката и към 20 млн. лева по Националния проект за възобновяване и резистентност, изясни Коцев, като посочи, че кандидатстване ще има и занапред през годината.

Има няколко значими плана, които одобрявам като персонална идея – това са Аспаруховият мост и индустриалните зони. Имам увещание от министъра на районното развиване и благоустройството, че ще подпишем съглашение за главен ремонт с Агенция „ Пътна инфраструктура “ за над 100 млн. лева, сподели кметът. Той добави, че индустриалните зони биха привлекли български и непознати вложители. Коцев разясни, че с министъра на стопанската система са прегледани три терена, подобаващи за индустриални зони в и до Варна. Той напомни, че Община Варна в предходното си ръководство е пропуснала да кандидатства по програмата на Министерството на нововъведенията и растежа за развиване на индустриалните зони, финансирана по Плана за възобновяване, което по думите му, е огромен пропуск. За 2024 година сме заложили 2 млн. лева за довеждаща инфраструктура до две от новите зони, с цел да започва процеса на облагородяването им.

Има политики като непорочност, превоз и осветяване, които не се вземат решение единствено с пари. Водим договаряния с фирмите-изпълнители, които сме наследили по пътната инфраструктура, чистотата и осветлението за възстановяване на услугите и качеството, сподели още Коцев.

Той добави още, че образованието е приоритет и 37% от разходната част е обвързвана имено с това, като в съпоставяне предходната година са били по-малко - 32%. Бюджетът може да се претърпи актуализация и аз ще се веселя да чуя мнението на хората, сподели кметът.



Прилагаме транспарантен метод на показване на информацията с необятна обхватен метод на информиране. В съпоставяне с другите общини сме доста по-детайлни, сподели по време на публично разискване и заместник-кметът Христо Рафаилов. По негови данни, макрорамката на бюджета на Община Варна за 2024 година възлиза на 707,7 млн. лева Приходите от делегирани държавни действия са в размер на 338,6 млн. лева, а от локални действия – 369,1 млн. лева.От локалните доходи – 118,8 са от имуществени и други налози, а 109,7 млн. лева – неданъчните доходи.

При разходната част, с максимален условен дял в бюджета е функционалност „ Образование “ – 37 %, което е 263,4 млн. лева Средствата ще се влагат в възстановяване на просветителната инфраструктура в учебни заведения, детски градини и ясли, в основаване на съвременна материално-техническа база за обучение и кариерно развиване на учителите. Заложено е и нарастване с най-малко 8,4% на заплатите на педагогическите експерти и съизмеримо с това - на заплатите на непедагогическия личен състав от 01.01.2024 година

Установихме едва събиране на дължимите санкции и наказания към общината и ще подобрим тези индикатори, сподели още Рафаилов. Той уточни, че приходите и приходи от благосъстоятелност са 46,5 млн. лева, от такси битови боклуци - 41,5 млн. лева, а от такса за владение на куче - 86 хиляди лева.Искаме да сложим ново начало във функционалност " Здравеопазване ". За 2024 година парите са 38,8 млн. лева което е 5 % нарастване по отношение на 2023 година и 29 % нарастване по отношение на 2022 година, сподели още Рафаилов.За обществено подкрепяне и грижи са заложени 40,3 млн. лева, за просвета и спорт –25,8 млн. лева, за защита и сигурност - 8,1 млн. лева 205 млн. лева е финансовата стратегия на Община Варна за 2024 година От сумата 160 млн. лева са средства на Община Варна, а останалите 45 млн. лева са от еврофинансиране.

Гражданите зададоха въпроси свързани с градската среда, спорта, културата, обществените действия, опазването на здравето, градския превоз и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР