Бюджетът на един град е като бюджета на едно семейство.

...
Бюджетът на един град е като бюджета на едно семейство.
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев: Бюджетът на Варна е балансиран, предизвикателен и отговаря на необходимостите

Бюджетът на един град е като бюджета на едно семейство. В него би трябвало да има всичко, което е приоритет за фамилията, само че по едно и също време с това да съдържа и ангажираност към средата, в която живее. Бюджетът на Варна е уравновесен и провокационен, защото се опира на законовите рамки и по едно и също време с това на нуждите за града. Това сподели в предаването „ Европейска Варна “ по тв „ Черно море “ зам.-председателят на Общинския съвет във Варна доктор Янко Станев.

„ Във образуването на бюджета взе участие на процедура цялата дейна варненска общност. Предложенията се регистрират на кметовете на региони и кметства, шефовете на дирекции, шефовете на бюджетни звена, публичните и консултативните препоръки, Неправителствени организации и така нататък Не на последно място този бюджет се образува и на база уговорките, които политическите водачи дават към гласоподавателите си по време на предизборни акции. Безотговорно е да обещаваш нещо, като авансово не си го съобразил с възможните благоприятни условия на общината “, съобщи доктор Янко Станев.

По думите му условията на всички браншове са съвсем постоянно два пъти по-големи в сравнение с опциите, само че в политически проект партиите и политическите водачи би трябвало да дават реалистични прогнози, които да са опрени на прогнозите за бюджетите в идващите няколко години, кредитните рейтинги, кредитните принадлежности, които могат да се употребяват, и така нататък „ Всичко това е разликата сред виновното отношение и неотговорното. Така е и в фамилията – планирате, че имате 2500 лева месечен бюджет, само че внезапно решавате, че ще изхарчите 2 400 лева за оперативно-текущи разноски. Остават 100 лева – никакъв запас. И внезапно в края на месеца би трябвало да платите 140 лева някакви такси и нямате опция. Същото се получава и с бюджета, само че това към този момент касае 350 000 души.

Дори в желанието си да бъдем по-добри и да развиваме по-добре публичните и икономическите процеси, би трябвало да бъдем оптимално съществени при анализите. Тогава, когато сме създали точния разбор на база данните, това, което обещаваме, ще бъде доста реалистично и ще можем да работим за усъвършенстване на тези доходи и на разноските по-късно.

Смятам, че община Варна от много време се оправя извънредно добре в тази сфера. Има доста положителни финансисти и анализатори и затова бюджетите постоянно са уравновесени. Що се отнася до изразходването на средствата, контролите би трябвало да се залагат още при образуването на бюджета. Не мога да гласоподавам за нещо, което се предлага и е доста хубаво, само че има противоречив миг в него “, безапелационен е доктор Янко Станев.

Контролът за разходване на средствата, посочи той, от една страна е на община Варна и нейните контролни звена, само че, от друга, на държавните звена. „ Лично аз считам, че има какво още да работим в тази посока. Местният бюджет е един от най-мощните регулатори за развиване на дребния и междинния бизнес. Той основава икономическата среда, в която се развива този бизнес, а заплатите ще се покачат тогава, когато се сътвори икономическа среда. Това се опитваме да създадем в община Варна и стратегиите са заложени “, означи доктор Станев.

Според него и всички партии дружно мъчно биха достигнали потенциал да създадат това, което народът желае. „ Хората желаят да живеят добре. За да живеят добре, би трябвало да има по-висок Брутният вътрешен продукт, т.е., и те да работят повече, би трябвало да има по-високи приходи на популацията, от там стопанската система се завърта, а за град като Варна, който е локомотив на цяла Североизточна България, е с още по-голямо значение. Има какво още да се работи в тази посока, само че за мен най-важно е, че пътят, по който се движим, е верен. Трябва да си доста песимист, с цел да кажеш, че Варна е същата, както преди 6-7 години, или даже преди 4. Градът се развива, само че имаме доста да догонваме. Борим се с това да създадем сериозното движение и да държим вярната посока. Плуваме в море с най-малко 2-3 бала неспокойствие. Моралът на ръководството е като хоросана в стената – стена единствено от тухли, като я бутнеш, пада. Ако има и хоросан – не пада “, споделя доктор Станев.

Мариана Стойкова /chernomore.bg

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР