Бюджет 2021 на София на практика е копи-пейст“ на предходния.

...
Бюджет 2021 на София на практика е копи-пейст“ на предходния.
Коментари Харесай

БСП - София: Бюджет 2021 на СО е заченат в лъжа |

Бюджет 2021 на София на процедура е „ копи-пейст “ на предходния. Заявяват се цели, само че те не са финансово обезпечени. Няма да поддържа бюджет, който наподобява на обещанията на Дядо Коледа. 

Това сподели заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова. 

По думите й без сериозен разбор на бюджета от миналата година, на успеваемостта и качеството на осъществяването, няма никакви гаранции, че бюджетът, който следва да се одобри, е планиран достатъчно зряло и ще бъдат изпълнени заложените в него разноски.
„ Липсва какъвто и да е опит за сериозен разбор, изключително там, където има съществено несъблюдение на приходите и разноските. В най-хубавия случай се установи обстоятелството, само че няма никакво пояснение за него “, уточни Христова и добави, че най-фрапиращото е осъществяването на инвестиционната програма – неусвоени са повече от 50% от цялата финансова стратегия. 

Тя посочи, че социалистите изрично не са съгласни с оповестената децентрализация на вложения в размер на едвам 10 млн. лв.., което е доста надалеч от концепцията ни парите да следват хората. „ Имам една фантазия, идната година общинското опазване на здравето да бъде приоритет “, съобщи в заключение Милка Христова. 

Липсата на буфери и лимитираните благоприятни условия за финансиране на дупки в бюджета нарушават качеството на живот на жителите. Заложеният авариен бюджет за рецесии в размер на 12 млн. лева е крайно непълен на фона на заложения голям бюджет от близо 1,9 милиарда лева Това заяви общинският консултант от левицата Николай Велчев. Общинският бюджет законодателно по този начин е организиран, че в средносрочен проект е обикновено приходите и разходите да се движат дружно. Но неналичието на буфери и лимитираните благоприятни условия да се финансират отворени пробойни в него, които наблюдавахме през миналата 2020 година в опазването на здравето и градския превоз поради КОВИД-19, постанова отговорно обмисляне на приходната и разходната част на бюджета “, посочи Велчев. Според него методът, предлаган от болшинството от ГЕРБ по дебата за бюджета за 2021 година, а точно в последния миг, е неправилен. „ Това довежда до съществено гражданско неодобрение на локалните общности и до неразрешени хронични проблеми на града като неналичието тук-там за децата в яслите и градините и неприятната инфраструктура в кварталите на София “, изясни социалистът. 

„ Анализирайки осъществяването на сборния бюджет за 2020 година изключително усещане прави частта приходи от оперативни стратегии. Там се вижда несправянето на администрацията на кмета Фандъкова, като от плануваните малко над 260 млн. лева са регистрирани 118 млн. лева - едвам 45% от планираните средства. Ниската усвояемост на европейските средства няма по какъв начин да не рефлектира негативно на вложенията в столичните квартали “, смята Николай Велчев. 

Бюджет 2021 още веднъж е заченат в неистина. През 2017 година госпожа Йорданка Фандъкова тържествено обеща нов метод за правене на бюджетите на Следствен отдел към окръжна прокуратура, заради тяхното непрестанно несъблюдение в годините. 4 години по-късно СОС продължава да е деградиран до придатък на  администрацията на Столична община. За поредна година общинските съветници научиха за бюджета от медиите. Това каза заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Иван Таков. „ Бюджетът не регистрира потребностите на регионите и изключително на кметствата. Извън огромните обекти в капиталовата стратегия, незначителни са средствата за възстановяване на качеството и изискванията за живот в жилищните квартали “, сподели Таков и прикани ръководещите да проявят разсъдък и да се вслушат в предложенията на Българска социалистическа партия.

„ Кметът и ръководещите влизат в кварталите от години, само че по този начин и никой не разбра, очевидно стъпват на пръсти, когато вървят там “, съобщи Иван Таков. Той прикани на предложенията на Българска социалистическа партия да се гледа като на помощ за правене на по-добър бюджет в полза на София и на софиянци. „ Предложенията ни в приходната част са добре обосновани, както във връзка с постоянно увеличаващото се население на София и растежа на жилищното строителство, по този начин и с възможностите за увеличение на приходите от по-добро и дейно стопанисване и предписание на общинската собственост и ръководство на общинските сдружения “, уточни Таков и се аргументира, че на разположение е и
капацитет за увеличение на приходите посредством възстановяване на събираемостта на обособените пера на местните налози и такси. 

„ В разходната част предлагаме реципрочно завишаване на средствата за основни функционалности и действия на Столична община, а точно в осъществяване на трайно отстояваната от Българска социалистическа партия политика за приоритетно ориентиране на бюджетни средства към кварталите. Предлагаме спомагателен финансов ресурс да се изразходва за възстановяване положението на вътрешнокварталната улична мрежа, социалната и спортна инфраструктура “, изясни той. 
Таков разясни, че от Българска социалистическа партия оферират увеличение на средствата за изкупуване на земя, попадаща в паркове и зелени площи. „ В тази връзка предлагаме нарастване приходите от имуществени и други налози с 18 млн. лева, а от други доходи и такси с още 12 млн. лева “, добави той.  
„ Позицията на Българска социалистическа партия в София е поредна за нуждата от децентрализация при разходването на бюджетните средства, за по-пълно отчитане на съответните и специфични потребности на регионите и локалните общности. В осъществяване на това предлагаме допълнителни приходи да се дават на 24-те районни кметове - 18 млн. за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, улично осветяване и озеленяване. И нарастване на средствата, планувани за придобиване на земя с 10 млн. лева В момента заложените 8 млн. лева са извънредно незадоволителни “, уточни Иван Таков.

Управляващото болшинство в Столичния общински съвет отхвърли предложенията на групата на „ Българска социалистическа партия за България “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР