Бюджет 2019 г. е първият наистина социален бюджет, от гледна

...
Бюджет 2019 г. е първият наистина социален бюджет, от гледна
Коментари Харесай

Русинова: От догодина започваме мащабна кампания сред младите българи в Европа, за да ги върнем

Бюджет 2019 година е първият в действителност обществен бюджет, от позиция на разходната част - съобщи в Добрич заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова. „ Заложени са със 160 млн. лв. повече за хората с увреждания. Увеличени са разноските за енергийните помощи с 40 млн. лева Предвиден е растеж на минималната работна заплата и пенсиите. В Народното събрание мина на второ четене:промяната в Закона за интеграция на хората с увреждания. На обществено обдъждане и междуведомствено координиране е напълно нов Закон за обществените услуги..За нас е значимо да създадем цялостна промяна в обществената сфера – метода ва оценка на увреждането ще подсигурява по-доборо опазване на правата и по-добро таргетиране на средствата, които се насочват към тях. Важното е услугите да бъдат предоставени по първокласен метод. Не приказваме за домове и центрове, а за селектиране на видове действия. Създаваме напълно нов метод на надзор на качество на услугите ” – добави Русинова.

Тя бе в Добрич по покана на народните представители от ГЕРБ Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев, с цел да се срещне с представители на бизнеса.

По думите на зам.-министър Русинова, срещата е извънредно навременна поради идния летен сезон и големия проблем с недостига на фрагменти, който стои обаче освен пред туристическия отрасъл, а е настоящ и за всеки един шеф. Тя уточни, че България има рекордно ниска безработица – към 5%, което ни слага на равнищата на страни като Швеция и Белгия. В огромните градове, като Варна и Добрич, на процедура няма безработица.

„ Добрич е град, към който има извънредно положително икономическо развиване. Считам, че бизнесът може да продължи да развива ”, уточни Русинова.

„ Единият от проблемите с фрагментите е обвързван с уменията на хората, които стартират работа. Тук е ролята на министерствата на образованието и науката и на труда и обществената политика, във връзка с квалификациите и краткосрочните образования ” – добави тя. Зам.-министърът осведоми, че през този месец следва със средства от оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” да започва скица „ Умения ”, ориентирана към всички работодатели. Тя е на обща стойност 30 млн. лева и за пръв път ще даде опция самите работодатели да избират по какъв начин да обучат личния състав си. Те ще могат да привлекат заети, безработни и неактивни лица. Операцията е ориентирана към повишение квалификацията на работната мощ, насърчавайки професионалното и кариерно развиване, по едно и също време с което се подтиква присъединяване в разнообразни форми на претовареност и учене през целия живот. „ По тази скица желаеме да вземат участие и дребните предприятия, по тази причина сме свалили долния предел на плановете да е 15 000 лв., дава се опция предприятията – огромно и малко, да вършат да вършат партньорства ” – разгласи зам.-министърът.

Ръстът на минималната работна заплата през идващите години е добър механизъм да бъдат обезпечени хората, които са с най-ниска подготовка, както и поетапното повишение на заплатите. „ Във връзка с недостига на фрагменти, работим интензивно и във връзка с двустранните спогодби и регулирането на междуправителствени спогодби с Украйна, Молдова, с трети страни ” – сподели Русинова.

„ От следващата година започваме нова самодейност, свързани с млади българи, които живеят в Европа. Първо ще насочим вниманието към младежите, които са с добра кварификация и които учат в еропейските университети. Заедно с работодателските организации и общините ще организираме акции, с цел да им представим освен съответното работно място с съответните условия, само че и в цялост какъв е животът в България, какво съставлява да работи един човек в България. Има заплати, съизмерими с еврохейските, има непрекъснат ритъм на повишение на междинната работна заплата. Партньори са ни и двустранните търговско-промишлени покои. Ще можем да притеглим младежи да се завърнат в България. Друг плюс у нас е най-дългото майчинство. Вместо да да спорим с работодателите дали го понижим или не, дано да го използваме като реклама за привличането на младежите назад у нас ” – съобщи зам.-министър Русинова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР