Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзита

Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзита ...

Бялата книга на Великобритания за Brexit получи предпазливо одобрение от Брюксел.


Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзита беше предпазливо приветствана в Брюксел, където делегацията на Европейския парламент заяви, че текстът отива в желаната от ЕП посока, предаде Ройтерс.

Парламентарната група за Брекзита, която има право на вето над споразумението, заяви, че обхватна сделка, която покрива икономиката, външната политика и сигурността, е била предпочитания за ЕП вариант от самото начало.
Групата обаче отбеляза, че има много детайли в плана на британския премиер Тереза Мей, които ще трябва да се променят.

В предложението на Мей се говори за тесни връзки в много области, включително свободното движение на стоки, обаче групата на ЕП е скептична по отношение на митническата част.

Лондон казва, че може да прилага митата на ЕС за вносни стоки, предназначени за ЕС, и свои мита за стоки, които са предназначени за Великобритания.

Парламентарната група на ЕП заяви, че няма възможност за аутсорсване на митнически правомощия на ЕС. Тя също така напомни на Лондон, че той трябва първо да завърши преговорите по напускането на Великобритания, включително нерешения проблем как да се гарантира, че няма да има връщане към физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.Още по тематаМей се отказа от искането за лесен достъп на британските банки до пазарите на ЕСЕК: Малко вероятно е Brexit да се отрази на съществуващите финансови договориМеркел: Предложението на Мей за Brexit е стабилна стъпка напред

Във финансовите услуги Великобритания иска търговско споразумение, основано на взаимното признаване, тоест ЕС и Великобритания да се съобразят всеки с правилата на другия, и отхвърля режимите на еквивалентност, които дават ограничен достъп на някои партньори нечленове на ЕС до някои части от общия пазар.

Финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя заяви, че подкрепя "засилена еквивалентност", която би дала на британските банки широк достъп до пазарите на ЕС.

Германският финансов министър Олаф Шолц обаче заяви, че не може и дума да става външни законодатели да участват в решенията на финансовите правила на ЕС след Брекзита.

Главният преговарящ на ЕС по Брекзита Мишел Барние припомни в туит какво е предложил ЕС - амбициозно споразумение за свободна търговия и сътрудничество в широк кръг области, включително сигурността.

"Очаквам с нетърпение преговорите с Великобритания следващата седмица", написа той в Туитър.

/БТА/

Източник: investor.bg