Бяла памучна дреха, тип гащеризон, с къси крачоли и тънки

...
Бяла памучна дреха, тип гащеризон, с къси крачоли и тънки
Коментари Харесай

Назад във времето: Модерните мъже са носели тази дреха

Бяла памучна дреха, вид гащеризон, с къси крачоли и тънки презрамки, бродирана със наследник конец . Какво е това? За доста от посетителите на изложбата „ Мъжки времена ” и до в този момент е мистерия, оповестиха от музея..

В интерес на истината много от тях допуснаха, че става въпрос за интимна женска дреха, предопределена да укрепи въображението на брачна половинка . Всъщност, това е нощница, носена от мъж. Влиянието е европейско и навлиза с модернизацията на българското възрожденско общество.
 Регионален етнографски музей навън „ Етър “
Когато напролет на 2019 година в музей „ Етър ” бе открита изложбата „ Мъжки времена ” , като задявка с посетителите уредниците стартираха игра - да се познае предмет, подложен в рамка.

Част от посетителите се взеха решение да пуснат догатките си в особено квалифицираната кутия. Верните отговори, че показаното е мъжка нощница, са едвам 39. Интересни са мненията на част от непозналите участници - престилка за готвене, бански костюм, рокля на готвачка, танцувална булчинска носия, престилка на бръснар, мъжки гащеризон без дъно, за по-лесна приложимост, кюлоти за първа брачна нощ. -->
 Регионален етнографски музей навън „ Етър “
„ Разбираемо е недоумението на съвременниците, непознаващи развиването на мъжкото долни дрехи, което се появява по нашите географски ширини с модата на „ опнатите гащи ”, както българите назовават тогава панталоните.

Европейската наклонност да се носи костюм постепенно навлиза с връщането на наши сънародници, учили или живели в странство след средата на ХІХ век ”, споделя уредникът в музей „ Етър ” Румяна Денчева.
 Регионален етнографски музей навън „ Етър “
До този миг, на процедура, мъжете не носят долни дрехи, а по-дългата горна риза, запасана в потурите, защищава кожата от протриване от грубия абян плат. За нощница или пижама и дума не може да става.

Румяна Денчева споделя, че се спи на пода под общи завивки от цялото домакинство, наброяващо постоянно няколко фамилии - от най-възрастния домовладика, през сина и снахата (останали под бащиния покрив, да доизгледат възрастните), фамилиите на техните към този момент женени синове и неженените дъщери.
 Регионален етнографски музей навън „ Етър “
Като се има поради, че събличането по риза се брои за голота и е неприемливо даже пред близки , можем да си представим каква гражданска война в бита е преобличането за у дома и още повече - за сън. Но и това време идва.

„ В бита на заможните жители се появяват мебели - маси, столове, спални, които съпругите, поучени от вносните журнали и девическите учебни заведения, с възприятие за хармония и женски умения, декорират с покривки, кувертюри, чаршафи, бродерии, дантели, пердета.

С навлизането на панталоните от по-тънък вълнен плат и съответната им риза с две предници, става неотложно носенето на долни гащи . И освен това - в леглото, застлано с чаршафи, брачният партньор не може да легне с облеклата, с които през целия ден е бил на работа.

Културата на всекидневието постанова мъжът да има особено облекло за сън, което в началото е дълга риза, а по-късно - разнообразни по тип и декорация гащеризони с разнообразна дължина на крачолите , с шлиц на нужните места, или познатите ни пижами от тъничък памучен плат.

И тъй като конфекцията е непозната, всяка брачна половинка по свое убеждение и мечтани е, благодарение на подготвени кройки или по препоръки на дами - близки родственици и приятелки, шие спалното долни дрехи на брачна половинка и синовете си.

Така върху тази толкоз интимна дреха се появяват бродерии, галони, набори, приготвени с доста самообладание, срам и блян, само че толкоз нехарактерни за днешния ден, колкото и за спящите на пода предшественици. ”

Изборът на мъжката нощница за мистерия към изложбата бе задявка от страна на музейните експерти към посетителите. Но не трябва да се подминават както познавателния миг - да се покаже развиването на бельото, по този начин и провокацията - гостите на „ Етър ”-а да развихрят въображението си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР