Бяхме принудени да отхвърлим десетки искания за входни визи на

...
Бяхме принудени да отхвърлим десетки искания за входни визи на
Коментари Харесай

Русия не пусна литовци в Сибир заради нацапани съветски паметници

Бяхме принудени да отхвърлим десетки претенции за входни визи на литовски жители, които вземат участие в плана "Мисия Сибир ", сподели формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

"Причината за предприемането на радикалната мярка е, че в балтийската република постоянно се оскверняват монументи, отдадени на руските бойци и офицери, починали при освобождението на Литва от Нацистка Германия. Очевидно Вилнюс си затваря очите за тези и сходни вандалски прояви и ние взехме решение да не издаваме визи на откривателите, които взимат присъединяване в научния план "Мисия Сибир ". Ако управляващите в Република Литва преразгледат своите позиции за монументите ни, ние ще разгадаем на учените от прилежащата страна да посетят нашата страна ", сподели още служителката на дипломатическата централа на Москва.

"Мисия Сибир " има за цел да откри останките на депортираните от Съюз на съветските социалистически републики литовци. От руската окупация до нападението на Хитлеристка Германия против Съюз на съветските социалистически републики (15 юни 1940 - 22 юни 1941 г.) в Сибир са били депортирани над 20 000 литовски жители. Изселването на литовци е било възобновено след възобновяване на властта над Москва през 1944 година Причината е била придвижването "Горски братя ", оказвало въоръжена опозиция до края на 60-те години на ХХ век. Литовците считат участниците в придвижването за национални герои. Москва афишира придвижването за терористична и сепаратистка организация.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР