Бях днес в град Буча и Бородянка - трябва да

...
Бях днес в град Буча и Бородянка - трябва да
Коментари Харесай

Иван Гешев от Киев: България е длъжна да задържи Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд

Бях през днешния ден в град Буча и Бородянка - би трябвало да видиш сринатите жилищни блокове и убитите цивилни жители с цел да осъзнаем, че не можем да допуснем да продължи връщането към най мрачните времена от човешката история

Кръгове, които са проводници на зловредното съветско въздействие у нас нападат всекидневно държавното обвиняване и в частност мен по аргументи, отвън правото, споделя извънредно пред Faktor.bg основният прокурор на България

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Гешев, срещата ви с основния прокурор на Украйна Андрий Костин е знакова в подтекста на продължаващата втора година съветска военна експанзия против украинския народ, по какъв начин българското държавно обвиняване може да бъде потребно на Киев?

- Българското държавно обвиняване може да бъде потребно за Киев в доста аспекти, най – към този момент по линия на интернационалното правно съдействие по наказателни каузи. Българската прокуратура и до в този момент постоянно е имала доста положително взаимоотношение с сътрудниците от Украйна на всички равнища. Познаваме се с сътрудника Костин, както и с предходния основен прокурор госпожа Венедиктова. Подписаният меморандум в допълнение ще укрепи към този момент основаните взаимоотношения, като ще даде опция за интензивно съдействие при следствие на закононарушения, свързани с съветската експанзия в Украйна, по – особено закононарушения против човечеството, военни закононарушения, експанзия и геноцид. Ще бъдат построени трайни механизми за партньорство сред институциите, като пътят за основаването на взаимни екипи за следствие на военни закононарушения е открит. Отделно поканих сътрудниците да вземат участие във конгрес, който провежда българската прокуратура в град Бургас. Ще участват прокурори от Румъния, Литва, Турция, Молдова, Азербейджан, Казахстан, Узбекистан и други.
Отделно българската прокуратура от години подхваща дейни дейности за противопоставяне на съветските военни и разследващи служби в България. Доказателство за това са извършените следствия и последвалия ги дипломатически резултат и отзив. Тук още веднъж може да сме си потребни с сътрудниците от Украйна.

- Обсъждали сте с Костин методите за следствие на военни закононарушения и механизмите за отбрана на правата на индивида, какви ще са съответните стъпки в тази посока, по какъв начин ще реагираме, в случай че на наша територия се укрият руснаци, виновни за зверства в Украйна?

- Разследването на закононарушенията, осъществени в изискванията на въоръжен спор, са с висока степен на трудност и организация на осъществяване. Работата по тези наказателни производства е затруднена от редица отрицателни фактори, които въздействат върху процеса на откриване и следствие на закононарушенията. Българската страна има своите отговорности, произлизащи както от българския Наказателен кодекс, по този начин и от интернационалните актове, по които е страна. Пределите на нашия Наказателен кодекс се разгръщат и във връзка с чужденци, направили в чужбина закононарушение срещу мира и човечеството, с което се засягат ползите на друга страна или непознати жители. Наказателният кодекс на Република Българи се ползва и за други закононарушения, осъществени от чужденци в чужбина, когато това е планувано в интернационално споразумение, в което взе участие българската страна.
От друга страна, България е част от 123-те страни, които са утвърдили Римския статут, учредителния акт на Международния углавен съд, и като такава има своите отговорности да задържа и предава открити на нейна територия лица, за които е издадена заповед от Международния углавен съд. Такова обвързване имаме и за всяко търсено на съображение Европейска заповед за арест лице и за всяко лице, оповестено за интернационално търсене. Естествено е, че ще реагираме неотложно и ще задържим и предадем тези лица по надлежния ред.

-Работи ли българската прокуратура за откриване и конфискуване на парцели и капитали на съветски олигарси и политици, свързани с режима на Путин, които оперират в нашата страна?

- Българската страна има отговорности за директно приложение на двата европейски регламента – Регламент (ЕС) № 269/2014 на Съвета от 17 март 2014 година по отношение на ограничаващи ограничения във връзка с дейности, подкопаващи или застрашаващи териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна, и Регламента на Съвета (ЕС) № 833/2014 от 31 юли 2014 година по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. По силата на Регламент №269/2014 година се замразяват всички стопански запаси и финансови средства, които са благосъстоятелност или се владеят, държат или управляват от някое от физическите и юридически лица, формирания или органи, или от обвързваните с тях физически или юридически лица по листата към Раздел I от регламента. Същевременно регламентът не разрешава даването на финансови или стопански запаси на лицата от листата. За да се извърши това заледяване, страните – членки следва да открият система от наказания, в това число и по опция такива от наказателноправен темперамент, правила за налагането на тези наказания, както и да вземат всички нужни ограничения за обезпечаване на използването им.
Българската страна досега не е криминализирала нарушаването на възбраните по регламента. Поради това в областта на наказателното право прокуратурата има пълномощия единствено в подтекста на данни за осъществено закононарушение по настоящия Наказателен кодекс. В сходство обаче с пълномощията си по надзора за правда Върховната административна прокуратура стартира инспекция за подхванатите от способените български институции съответни ограничения, дейности и издадени актове по отношение на наложените наказания, в това число данни за съответни наказания във връзка с физическите лица или обвързваните с тях физически или юридически лица, формирания или органи, изброени в приложение I от Регламент № 269/2014. След приемане на информацията ще се извърши преценка по отношение на съществуване на основанията за атакуване на незаконосъобразни актове и за предприемане на съответните ограничения при незаконосъобразни дейности, а при констатиране на данни за закононарушения от общ темперамент - ще се сезира способената териториална прокуратура. Впечатлението ми, за жалост, е, че изоставаме от европейските ни сътрудници и надали сме създали доста.

-Разследвания на украински медии демонстрират, че кумът на Путин Виктор Медведчук е вложил над 20 млн. евро в парцели в Несебър, Царево и Поморие, които в този момент са трансферирани на брачната половинка му. През февруари тази година Киев запорира имущество на семейството за 153 млн. $, ще има ли реакция и в България?

- В взаимозависимост от резултатите от инспекцията, която се прави от ВАП, ще бъдат подхванати съответните дейности, само че както показах и по – горе, на процедура прокуратурата би могла да реагира само при съществуване на данни за закононарушение, или при учредения за практикуване на пълномощията си по линия на надзора за правда. Ангажимент има българската страна и се надявам тя да е по-активна при осъществяване на интернационалните ни отговорности. Защото сме част от демократичната общественост и не можем да позволим в 21 век да има експанзия, пълномащабна война в Европа и да се избиват почтени жители като през днешния ден в град Уман. Бях през днешния ден в град Буча и Бородянка. Трябва да видиш сринатите жилищни блокове и убитите цивилни жители, с цел да осъзнаем, че не можем да допуснем да продължи връщането към най мрачните времена от човешката история. За пръв път чух и сирени за въздушна паника през нощта в Киев. Затова всеки би трябвало да направи каквото може, с цел да отбрани демокрацията и човешките полезности. И да помогнем на братята ни в Украйна. Защото приятелите се познават когато си в неволя.

- В началото на март Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент. Много страни към този момент потвърдиха, че ще изпълнят заповедта, в случай че Путин се окаже на тяхна територия, каква би трябвало да е българската реакция?

- България, както и всички страни, които са страни по уредбата на Международния углавен съд, има директно обвързване да задържи Владимир Путин, в случай че той бъде открит на нейната територия, и да го съобщи на Международния углавен съд. Така че, по този въпрос е изрично ясно каква следва да бъде българската реакция.

-Активностите на българската прокуратура против съветския шпионаж и хибридните им интервенции не остават незабелязани в Москва, това тормози ли ви?

- Когато дадена институция извършва отговорностите си в сходство с интернационалните актове, Конституцията и законите на страната, няма от какво да се тормози. Правилната страна във всички случаи е страната на закона. В тази връзка не биха могли да зародят каквито и да било терзания нито у мен, нито у сътрудниците, които директно работят по такива наказателни производства.
Ако разгледаме този въпрос от политическата му страна, то на всички български жители е ясно, че прокуратурата и в частност основният прокурор са атакувани всекидневно по аргументи, отвън правото, като една от тях е интензивността на кръговете, които са проводници на зловредното съветско въздействие у нас.

 ivan_geshev_bucha.jpg

Иван Гешев пред срината от руснаците постройка в Бодрянка

 ivan_geshev_bucha1.jpg

Цветя в памет на жертвите от Буча, до църквата " Св.Андрей Първозвани ", където в общ гроб са зарити 146 украинци
Снимки: Личен архив
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР