БВП на България е нараснал от 3.1% през 2018 г.

...
БВП на България е нараснал от 3.1% през 2018 г.
Коментари Харесай

Прогнозата на ЕК за България: Ръст до 3,3% през 2019 г. и 3,4% през 2020 г., регулираните цени на енергията поддържат инфлацията


Брутният вътрешен продукт на България е повишен от 3.1% през 2018 година до 3.5% (на годишна база) през първото тримесечие на 2019 година Възстановяването на износа, почнало през втората половина на 2018 година, продължи и през първите месеци на 2019 година Частното ползване продължава да демонстрира мощен напредък, подсилен от удобните резултати на пазара на труда и мощната кредитна интензивност. Това е посочено в лятната междинна икономическа прогноза на Европейската комисия за положението и вероятностите на българската стопанска система.

В документа се регистрира едва покачване на вложенията в страната ни. Инвестициите в съоръжение нарастваха мощно и значително се компенсираха спада в другите съставни елементи на вложенията, сочи Европейска комисия. В прогнозата е посочено, че позитивните упования за бъдещата икономическа интензивност и високото потребление на потенциала в индустрията са довели до увеличение на частните вложения.

Очакванията на Европейска комисия се растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде до 3,3% през 2019 година и 3,4% през 2020 година, в сходство с пролетната прогноза. Поради комплицираната външна конюнктура, стопанската система на България се чака да се разраства с по-бавни темпове през втората половина на тази година и по-късно да поддържа сходен ритъм на напредък през 2020 година, предвижда Еврокомисията. Според специалистите на Европейска комисия позитивните трендове в разполагаемия приход би трябвало да спомогнат за поддържане на динамичността на частното ползване, до момента в който постоянните облаги, удобните условия за финансиране и оптимистичните упования за развиването на националната стопанска система са ориентирани към стимулиране на капиталовата интензивност.

Европейска комисия регистрира баланс сред вероятностите и рисковете за тази година в страната ни. Подобреното доверие на потребителите в композиция с по-големия наличен приход би могло да подтиква повече частни разноски. Освен това бързият напредък на износа към няколко релативно дребни дестинации отвън Европейски Съюз през първите четири месеца на 2019 година допуска евентуално огромен потенциал за преориентиране на износа. Ако навлизането на нови експортни пазари се резервира, това би могло да докара до по-добро показване на износа.

Общата инфлация се забави в края на 2018 година, защото резултатите от високите цени на силата и еднократните статистически резултати в услугите се разсеяха. През първите пет месеца на 2019 година обаче инфлацията още веднъж се форсира заради по-високите цени на горивата и продължаващото повишаване на цените на храните. През втората половина на годината предвижданото повишаване на контролираните цени на силата ще увеличи инфлацията, до момента в който резултатите от повишението на цените на силата и услугите през 2018 година последователно ще изчезнат. Инфлацията ще намалее до 2,4% през 2019 година и 1,7% през 2020 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР