Буруджиева: Ще бъде огромна изненада, ако някоя партия въобще спечели

...
Буруджиева: Ще бъде огромна изненада, ако някоя партия въобще спечели
Коментари Харесай

Буруджиева: Ще бъде изненада, ако някоя партия въобще спечели и има сама мнозинство

Буруджиева: Ще бъде голяма изненада, в случай че някоя партия изобщо завоюва и има опция да има сама болшинство
Навлизаме в интервала, в който нормално най-вече се лъже и най-вече обещания се дават, счита политолога Слави Василев

Изтича крайният период за регистрация на политическите обединения на идните избори на 2 октомври. Повечето от политическите играчи внесоха документите си в ЦИК в предпоследния ден и дадоха своите поръчки за идната предизборна конкуренция. Какво да чакаме на политическата сцена, задават ли се нови или се възраждат остарели обединения?

" Основната поръчка е, че ще вземат участие в изборите, тъй като имаше и такива, които обявиха, че няма да вземат участие. Втората поръчка е какво съответно считат, че ще съставлява акцията и какъв е залогът за тези избори и тук към този момент видяхме извънредно опълчване, търсене безусловно на зложелател. Изборите в този момент са доста къси. Хората желаят техните проблеми да са във фокуса на вниманието на партиите, а не престават да бъдат страстите и пристрастеностите на самите партии ", съобщи политологът проф. Татяна Буруджиева в студиото на " България заран ".

Според политолога Слави Василев ходът на събитията е белязан от рухването и неуспеха на кабинета " Петков " и навлизаме в интервала, в който нормално най-вече се лъже и най-вече обещания се дават.
" Продължаваме промяната " през вчерашния ден даде поръчка за 121 депутати и първо място. Гостите бяха запитани дали това е постижимо.

" Тръгваме от резултата, който имаха, когато се сътвориха и когато беше най-силна привързаността и ползата към тях. Те тогава не реализираха 121 народни представители, какво да приказваме след 7 месеца ръководство, което сподели ясни трендове на отдръпване на доверие към тях. Ако считат, че крайната акция може да им донесе триумф, единствено бих припомнила какво им се случи с крайната черно-бяла политика, която водеха, тя докара до тези предварителни избори. Ще бъде голяма изненада, в случай че някоя партия изобщо завоюва и има опция да има сама болшинство ", отвърна проф. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Василев счита, че няма политическа групировка, която може да претендира за болшинство. Причините са самото омерзение в гласоподавателите, които повече от половината не гласоподават, и пропорционалната изборна система, която не дава преимущество на първата политическа мощ, а раздробява гласовете на хората. Такава е конфигурацията на нашата политическа система и съгласно него, до момента в който тя не се промени, ние ще продължаваме да виждаме всевъзможни обединения, които при идващото Народно събрание дават обещание да бъдат още по-цветни.
" Ако се върви към нормалната процедура в политиката да се вършат следизборни обединения за ръководство, които включват огромните представителства на партии, единствената опция за такова обединяване е да се пернат обратно водачите. Политическият развой беше трансфорат последните години в личен ", счита проф. Буруджиева.

Мнението на Василев е, че партия без водач е нонсенс, тъй като в политиката постоянно водачът е значимият, тя е лидерска борба. Българската политическа система не разрешава на водач да изпъкне, точно поради парламентарната форма на ръководство и поради мажоритарната изборна система.
Той разяснява и назначението на Деница Златева като шеф на " Булгаргаз " и сподели, че това демонстрира, че служебното държавно управление има съществени планове да се оправи с най-тежкото завещание от Кирил Петков – енергийната политика.
" Зимата настава и единственото решение, което може да се вземе, е неотложно договаряния с " Газпром ", с цел да може в България да има благонадежден източник на газ ", твърди Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР