Бурната политически 2021 г. си отива след броени дни. През

...
Бурната политически 2021 г. си отива след броени дни. През
Коментари Харесай

Георги Марков пред ПИК: Изпращаме тъжна политическа година. Не е време Борисов да се оттегля, а да направи анализ на допуснатите грешки! Около него няма нито един, който да има качествата да бъде партиен лидер

Бурната политически 2021 година си отива след броени дни. През нея страната ни мина през три избора за Народно заседание и през избор за президент. 9 месеца страната беше ръководена еднолично от жителя на " Дондуков " 2 Румен Радев.

Кое е събитието, с което тази отминаваща година, ще бъде запомнено, организация ПИК потърси за обзорен политически коментар конституционния арбитър Георги Марков. С ексдепутата във Великото Народно заседание беседва Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, остават броени дни до края на календарната година. 2021 година беше юбилейна - 30 години от първата победа на Съюз на демократичните сили над Българска социалистическа партия. Вие сте народен представител от Великото и от 36-ото Народно заседание, бяхте до неотдавна и депутат в 44-ия парламент. Каква е вашата оценка за отиващата си година? С какво въодушевление изпращахте 1991 година след първите избори и с какво в този момент?
свързани новини196943на 21.12.202185365на 12.11.2021
- Няма по какъв начин да не кажа, че това беше ужасна година за България. Коронавирусът погуби хиляди българи. От тази позиция можем да кажем, че това е годината на черните забрадки.

Иначе в политически аспект, това беше една тъжна година. Познах, че ще има избори до дупка. Проведохме и смаяхме Европа - в границите на 8 месеца с три парламентарни вота с трима разнообразни спечелили. На последния избор се оказа, че победилата на вторите избори партия, излезе от тройката, а спечелилите, като интернет групировка, взеха скромните под 700 000 гласа.

Като цяло, българските институции посрещат новата година с доста ниско публично доверие. Две трети от българите не желаеха този парламент и незабавно по-късно, още веднъж две трети от българите, не желаеха този президент. Без да слагам под подозрение триумфа на спечелилите, той е доста рядък откъм социална поддръжка.
свързани новини536432на 30.09.2021
Само да забележим - президентът Радев удари най-ниската електорална поддръжка от скромните 1,5 млн. гласа, а неговият конкурент на втория тур, взе по-малко, в сравнение с Цецка Цачева на първия тур на предходния избор.

Ти ме питаш за 1991 година Изпратихме я с доста вяра, тъй като тогава, за първи път Българска социалистическа партия беше победена. Имахме и изчистен трипартиен парламент. За първи път въведохме формалното празнуване на Коледа и Великден, което при комунизма беше неразрешено публично. И това, с което се гордея - направихме най-хубавите реституционни закони в Източна Европа.

Сега нямаме съображение за подобен оптимизъм. Тогава до урните за Народно заседание отидоха над 82% от гласоподавателите, а в този момент едвам малко над 30. За доктор Желев януари 1992 година, гласоподаваха 2,838 млн. души с, както се вижда, надалеч над 1 млн. гласа повече от настоящия президент.

Изпращаме тъжна политическа година. С какво заменихме интелектуалци като Елка Константинова, Блага Димитрова, Михаил Неделчев; адвокати като проф. Александър Джеров, Илко Ескенази, Васил Гоцев, Йордан Соколов; икономисти като Венци Димитров, Иван Костов и други?

- Да, само че един от новите министри - Даниел Лорер, споделя, че България я чакат светли съдбини и има опашка от вложители и доста необятен лист от искащи да дадат парите си в България. Нещо повече - министърът на превоза разгласи, че ще създадем 4 моста на Дунав и по-хубаво летище от това в Мюнхен. Вие сте в Будапеща - градът с най-красивите мостове на Дунав в Европа, по какъв начин гледате на тези вероятности?

- За мостовете е правилно, че тези в Будапеща се едни от най-красивите. Затова е градът е именуван " Перла на Дунава ". Любопитно е да се знае, че те са до един разрушени при изтеглянето на германците в края на Втората Световна война и по-късно са издигнати още веднъж. През последните години бяха построени и нови мостове. Общо 9 са мостовете на Дунав, а към този момент е в ход и процедурата по построяването на десетия мост, който се споделя " Галвани ". Той ще е покрай остров Чепел.

Забележи обаче - тези острови са в границите на една страна и на един град, до момента в който мостовете на Дунав не зависят единствено от България, а зависят и от Румъния. Като досегашен депутат съм следял нещата и мога да кажа, че Бойко съумя да направи втория мост на Дунав при Видин-Калафат, който е огромна негова заслуга. През 2019 година той контракти със своята колежка Виорика Дънчила, която тогава беше министър-председател на Румъния, трети мост при Свищов-Зимнич. След това обаче Дънчила падна от власт, появиха се перманентни политически рецесии у съседите и по този начин и не се направи първата копка, за която Борисов настояваше.

Четири моста на Дунав, приятелю, няма да имаме в идващите 40 години. Румънската страна елегантно бяга даже от построяването на трети мост. Те си имат своите румънски съображения. Та те даже не желаят и втори мост при Гюргево. Ако питаш локалните кметове, посланиците, по принцип, те са " за " тази концепция, само че на държавно, където се вземат решение нещата, румънците бягат от построяването на нови мостове с България. Лятото следих една среща на тогавашния министър председател Стефан Янев с румънския дипломат. Отново общи приказки. Не румънският дипломат ще е този, дето ще реши дали и къде да има трети мост на Дунав.

Похвално е, че министърът на превоза, желае да направи софийското летище като това в Мюнхен, от което той се е впечатлил. Наистина летището в баварската столица, което носи името на великия Франц-Йозеф Щраус, е необикновено! Ние обаче такова летище в никакъв случай няма да имаме... Това, което, като постоянно пътуващ човек, мога да съветвам е, че поисквам министърът да направи Терминал 1 в случай че не като в Мюнхен, то да го направи естествен. Огромната част от българските туристи и предприемачи, непредпазливо пътуват с нискотарифни компании през Терминал 1, който наподобява на кокошарник. Това е позор за България! Човек единствено като види тоалетните и се чуди по какъв начин са ни приели в Европейски Съюз.

Колкото до вложения, Кирчо, до момента в който беше длъжностен министър, направи една интензивна онлайн среща с нашите търговски представители в чужбина. Той се въодушеви и сподели, че те ще стартират да притеглят вложения. Каза също, че " Прозрачност без граници " ще стартират да издават честни документи на общините, където няма корупция. От нашите търговски представители пристигнаха и много описи на евентуални вложители. Но забележи - на евентуални. Между мечтаното и действителното, България би трябвало да извърви доста дълъг път, а той е: преди всичко е политическата непоклатимост, каквато България, за жалост, няма.

На второ място са законните институции с необятна социална поддръжка, каквито няма и трето - постоянна, а не разнебитена правосъдна власт, а нашата сега е разнебитена. Прави се опит и то от изпълнителната власт, за промяна на основния прокурор, който е част от правосъдната и се закриват съдилища. Представи си по какъв начин се усещат съдиите в тези спецсъдилища, които правораздават с тоги и в това време в Народното събрание адвокати със съмнителни качества, ги закриват? Сигурно много ехидно ги гледат подсъдимите и техните юристи... Вероятно гледат на тях като на някогашни хора.

Инвестиции в Унгария, която постоянно давам за образец, пристигнаха най-много поради огромната политическа непоклатимост. За 32 година народна власт, унгарците не са създали нито веднъж предварителни избори. Виктор Орбан управляваше 12 година с квалифицирано парламентарно болшинство и резултатите са на разположение - " Мерцедес ", БМВ, " Ауди ", " Опел ", " Сузуки ", " Бош ", " Сименс ", а в този момент и цех за хеликоптери на " Еърбъс ".

- Вие заговорихте за Унгария. Виктор Орбан излезе с значимо предколедно обръщение, че Унгария върви напред, а не обратно и загатна за историческо решение на Конституционния съд на Унгария.

- Да. Унгарският Конституционен съд излезе със знаково решение, сходно на това на полския, в което сподели, че държавното управление на Унгария би трябвало да пази конституционната еднаквост на страната, не допускайки мигранти, даже в случай че това ще опонира на решение на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, който сега е употребен за бухалка против Полша и Унгария.

Унгарският министър председател съобщи, че Унгария ще пази границите си, няма да допусне ислямизация на страната, ще държи на християнския й харектер и, че коренното население на Унгария ще взема решение с кого да живее и с кого - не. А то към този момент реши на референдум, където 99% от унгарците не желаят ислямизация и мигрантски квоти.

Много е значимо да се знае, че в коледното си обръщение, Виктор Орбан съобщи, че Унгария няма да е съгласна в европейска страна, ръководена от Германия - нещо, което желае новото немско държавно управление, а точно съединени европейски щати, шапка на които да бъдат германците. Орбан в прав текст съобщи своето безпокойствие от това немски предпочитание.

Нека да знаят читателите на ПИК, че новият немски канцлер Олаф Шолц предлага, решенията в Европа към този момент да се взимат не с единодуши в Европейския съвет, а да се взимат с нормално болшинство, което улеснява и приемането на Северна Македония в Европейски Съюз, без да се има поради позицията на България.

Г-н Шолц неведнъж е казвал, че е бил протестант, само че към този момент не е. Той отхвърли да спомене Бог по време на клетвата си пред Бундестага и да се закълне в Бога. Той е човек, който като кмет на Хамбург с изключение на, че не съумя да организира Олимпиада, защото на референдум популацията на града гласоподава срещу, при посещаване в Санкт Петербург, който е побратимен с Хамбург, преди години, беше споделил, че е против националните култури, а трябвало да има локални култури.

Новото държавно управление на Германия желае и възнамерява да даде поданство на 11 млн. мигранти с вяра те да гласоподават за социалисти и зелени на идващите избори, без да вършат сметка какво ще стане десетилетия по-късно, когато те ще стартират да си вършат лични партии.

А какво да кажем за вице-канцлера Роберт Хабек? Той е от зелената партия и преди време беше споделил, че повръща от думата национализъм.

Унгария, както и Полша и страните от Вишеградската четворка, ще бъдат срещу федерализацията на Европа, срещу германизацията на Европа и в отбрана на обичайното семейство и християнския темперамент на страните си.

- Добре, само че в тези черни краски, вие не виждате ли кое светлият лъч тази година в българската политика?

- Светлият лъч беше, че министър председателят сподели, че чества Бъдни вечер със своето семейство и трите си деца и въпреки по джинси, отиде на черква и застана до патриарха. Това е въпреки всичко добър знак, като се има поради, че една приятелка, социалистка от Малта, която е еврокомисар, беше тръгнала да ни трансформира Коледните празници в зимни.

- В свое изявление по БНР Нидал Алгафари изрази мнението, че за Бойко Борисов ще е по-добре да се отдръпна като ръководител на и да стане почетен подобен, да пусне някой младеж да управлява напред ГЕРБ. Вие сте другар на Борисов, техен гласоподавател - на ГЕРБ, по какъв начин гледате на това предложение?

- Алгафари е интелигентен човек, само че не познава ГЕРБ, нито е приказвал през 15 000 в зала " Арена Армеец ", нито е обикалял из структурите на партията в страната. Не може да се прави никаква прилика сред и Движение за права и свободи. Наистина Ахмед Доган е в комфортната позиция на почетен ръководител, само че партията му е етническа, на тази основа структурите й са ОК.

Искам особено да кажа, че е персонален въпрос какво ще прави Борисов, който самичък би трябвало да си реши. В последна сметка 20 година в държавни живот на България, 3605 дни като министър председател, два пъти сполучлив кмет на София и основен секретар на Министерство на вътрешните работи в цялостен мандат, през който стана по-популярен от самия цар. Така, че Бойко си е постигнал всичко в живота и в случай че желае, може да мине към подобаващ отдих.

Но да става почетен ръководител и да даде партията на някой млад, е цялостна нелепост. не е електронна и интернет партия, каквато е групировката Кирчо от Канада, а електорална партия, която е била постоянно с герберски дух, в която постоянно се е работило с хората и структурите, с чудесна женска организация, младежка организация, старейшини, бизнес организация и така нататък

Ако би трябвало да давам някакъв съвет на Борисов, това е да се направи разбор на позволените неточности, за което съм подготвен да оказа помощ, защото те са много и са стегне структурата на партията. За следващ път споделям, че не може да има царска партия без цар и без Борисов. Да не приказваме, че към него няма нито един, който да има качествата да бъде партиен водач, нито има харизмата, нито политически диалект, нито политически знания.

- И въпреки всичко - накъде вървим в идващите 10 години?

- Иво, ние почнахме оттова, че ще ставаме Швейцария на Балканите. В началото на прехода се поизсилихме малко през 1991 година След това 2001 година минахме с царя да се оправим за 800 дни, което се вижда, че не стана. Сега се приказва за 4 моста на Дунав и за летище, по-хубаво от мюнхенското. Аз мисля, че 2031 година ще се окаже, че това е пунта мара.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР